DoenEnLaten

Sjoerd Jan Bos

Kinderen en ethiek zijn twee woorden die je niet snel samen in één zin ziet. Want ethiek is toch een stoffig thema dat te maken heeft met oude filosofen, dikke boeken en lange discussies? Toch zitten kinderen van 11 tot en met 14 jaar oud in het belangrijkste stadium van hun morele ontwikkeling. Een fantastische leeftijd om kennis te maken met ethiek. Maar hoe kan ik ethiek op een interessante wijze presenteren aan deze doelgroep? Hoe kan ik het 'stoffige' imago weghalen en hen een veilige omgeving bieden om te experimenteren met uitkomsten?

DoenEnLaten is een speels concept waarin de speler het verloop van het verhaal bepaalt. Dit gebeurt door middel van het maken van meaningful choices. Het verhaal is opgebouwd uit morele dilemma's met verschillende thema's, aansluitend bij de belevingswereld van de doelgroep. Iedere gemaakte keuze heeft zijn eigen consequenties. De afloop van het verhaal is dus ook afhankelijk van de keuzes die jij hebt gemaakt. Soms kunnen kleine, onbewuste keuzes ook grote gevolgen hebben.

Het is dus volledig aan jou: ga je keuzes maken die je in het echt ook zou maken? Of ga je juist eens proberen wat er gebeurt als je dat niet doet?

Wat begon als een wild idee (hoe kan ik kinderen op een speelse manier kennis laten maken met ethiek?) heb ik uiteindelijk uitgewerkt tot een clickable prototype dat klaar is om in de praktijk getest te worden.

Contact Sjoerd Jan Bos LinkedIn Mail