EarWise

Rochelle van Haften

Hoe kan ik zorgen voor een gedragsverandering onder jongeren op het gebied van gehoorschade? 

Als fanatiek festivalganger ligt er altijd één groot gevaar op de loer: tinnitus. Toch wordt er nog te weinig aandacht aan dit onderwerp besteedt, met name onder jongeren. Met dit project wilde ik mijn steentje aan dit probleem bijdragen.

Al jaren ga ik zelf fanatiek naar festivals. Het is er bij mij met de paplepel ingegoten dat ik dan gehoorbescherming draag. Helaas is dit niet bij iedereen zo. Zo draagt 60 procent van de jongeren zelden of nooit gehoorbescherming wanneer zij een plek met te hard geluid bezoeken. Redenen hiervoor zijn het vergeten ervan, het niet hip vinden of simpelweg het geluid niet als hard beschouwen. Toch blijkt dat op de meeste festivals het geluid vaak gemiddeld op 103 DB uitkomt, waar je bij blootstelling van 15 minuten of langer dan 80 DB al het risico loopt op gehoorschade. En als je die gehoorschade eenmaal hebt, is die niet meer terug om te keren. Voor tinnitus is namelijk nog geen oplossing gevonden.

Vanuit deze gedachte heb ik de stichting 'EarWise' bedacht. Gemaakt dóór jongeren, voor jongeren. EarWise zet zich doormiddel van een truck in op festivals om jongeren zich bewust te laten worden van de gevaren van tè hard geluid. Dit doen zij op een laagdrempelige, maar confronterende manier. Denk bijvoorbeeld aan een poster campagne op het festival zelf, maar ook het ervaren van tinnitus in spelvorm is een belangrijk onderdeel van EarWise. 

Bij de ingang van het festival krijgt de bezoeker, net zoals de inmiddels welbekende recycletoken, een klein doosje in zijn of haar handen gedrukt. Bij opening zullen hier gratis oordopjes in te vinden zijn, maar er komt tevens een ontzettend irritant geluid uit, wat tinnitus nabootst. Vervolgens kan de bezoeker zich verplaatsen naar de truck en hier op een leuke manier zich laten informeren over gehoorschade en zich bewust worden van het belang van goede gehoorbescherming. Zo kan er bijvoorbeeld een spel gespeeld worden tegen een vriend(in), waarbij tinnitus in real life ervaart kan worden, kan de bezoeker zijn eigen oordoppen customizen en opmeten of kunnen er oordoppen met korting aangeschaft worden. Ten slotte is er ook nog een geheime exclusieve stage met DJ's. De Truck past zich iedere keer weer aan aan het festival waar EarWise zich bevindt.

Oordopjes paraat, feest zonder spijt. EarWise maakt festivals gehoorbewust.

Contact Rochelle van Haften Website LinkedIn Instagram Mail