Een educatief topografiespel voor kinderen van 8 t/m 12 jaar

Isa Lenders

Hoe kan ik door middel van play design kinderen van 8 t/m 12 jaar op een leuke manier topografische kennis bijbrengen?

Ik begon dit project met de doelgroep van 15 t/m 25 jaar, omdat ik hun topografie kennis op peil wilde houden sinds dat ze er geen les meer in zouden krijgen op school. Nadat ik onderzoek heb gedaan naar wat de oorzaak is van het gebrek aan interesse voor het leren van topografie in jouw vrije tijd, kwam ik er al gauw achter dat deze oorzaak in het verleden lag. 

Veel respondenten gaven namelijk aan dat zij een negatief beeld hebben bij het leren van topografie. Het stampen van steeds maar meer rijtjes is ook niet echt de beste manier om dingen te laten blijven hangen. Dankzij deze slechte ervaring ziet de doelgroep 15 t/m 25 jaar het niet zitten om zich voor hun plezier bezig te houden met topografie.

Daarom besloot ik om de insteek van mijn project te veranderen, ik wil het probleem bij de kern aanpakken. Vandaar dat ik mijn pijlen ging richten op de doelgroep 8 t/m 12 jaar, dit is de leeftijd waarop kinderen beginnen met het leren van topografie. Voor hun wil ik er een leuk leerproces van maken, zodat zij wel een positief beeld bij topografie blijven hebben later.


Ik heb door de weken heen verschillende digitale en fysieke prototypes gemaakt en deze getest met mijn doelgroep. Hier is uiteindelijk een definitief spel uitgerold. Het spel is een combinatie van fysieke en digitale componenten. 

Hoe werkt het spel?
In het spel krijgen alle spelers elk 5 bestemmingen toegewezen die zij zo snel mogelijk één voor één moeten bereiken. Ook krijgt elke speler 2 poppetjes, welke een willekeurige startpositie op het bord krijgen. Met deze poppetjes verplaats je je door middel van 'voertuig-linialen' richting jouw bestemmingen. Je draait aan een rad om te zien welke liniaal je mag pakken, vervolgens dobbel je en weet je hoe groot de afstand op die liniaal is die je mag afleggen. Wanneer je een bestemming hebt bereikt dan krijg je een vraag over deze stad of het land, beantwoord je de vraag goed dan mag je de bestemming afvinken, heb je het fout dan vervalt deze bestemming maar dan krijg je een nieuwe erbij. Zo gaat het spel verder tot dat een speler alle locaties heeft bereikt, dit is de winnaar.


Waarom deze combinatie van fysiek en digitaal?
Kinderen vinden tegenwoordig het digitale erg leuk, omdat ze hier niet alleen op school maar ook thuis, al veel mee doen. Ze groeien op in het digitale tijdperk, dus ik vind dat mijn spel daar in thuis moet horen. Het is steeds meer van deze tijd om om kinderen digitale onderwijs mogelijkheden aan te bieden, het grootste deel van de scholen is hier al op ingespeeld en heeft tablets en/of digitale lesstof ter beschikking. Maar omdat ik het spel toch wil laten opvallen tussen alle andere digitale toepassingen, en omdat ik kinderen evengoed wil meegeven hoe leuk een fysiek spel kan zijn, heb ik wel gekozen om het spelbord fysiek te houden. Het fysieke bord is ook het meest geschikt voor de linialen waarmee kinderen afstanden zullen gaan meten. Als je digitaal jouw poppetjes zou moeten verplaatsen dan krijg je een minder goed beeld van deze afstanden, dan dat je het letterlijk voor je ziet liggen en kunt zien hoe groot de afstand is die je aflegt.


Het spel bestaat uit:
- Een fysiek spelbord
- Fysieke 'voertuig-linialen' 
- Fysieke poppetjes
- Een bijbehorende app voor op een tablet (met locaties, dobbelsteen, voertuigen en vragen) 


De app:

De app zelf bevat alle overige functies die niet fysiek zijn uitgewerkt, zoals jouw bestemmingen en alle vragen die je krijgt. Daarnaast kun je in de app de spelregels terugvinden en kunnen leraren de spelgeschiedenis en voortgang van de kinderen bekijken. 


Voorbeelden van soorten vragen in het spel: 

- Meerkeuze vragen 
- Open vragen waarin je een antwoord kunt intypen
- Afstanden meten (Welke is het grootst/kleinst?)
- Video’s bekijken waarin een inwoner de vraag stelt (Met ondertiteling)
- Vragen waar je voorafgaand eerst de camera moet gebruiken om iets in AR te kunnen zien 

Hoe komt het spel eruit te zien? 

Het ideale spelbord wat ik voor ogen heb ik natuurlijk niet de kartonnen plaat die ik heb gebruikt ter demonstratie van de werking van het spel.