Experiments - Origin Story

Nyah Hughes

Ik begon vanuit mijn eigen ongemak met de vraag "waar kom je vandaan?" In mijn geval is dit namelijk niet simpel te beantwoorden. Half Nederlands, half Amerikaans maar geboren en opgegroeid in België. Waar kom ik dan vandaan? Kom ik überhaupt nog ergens vandaan als ik me verbonden voel met drie landen? En ik ben niet de enige...

De onderzoeksvraag waarmee ik begon ging als volgt
"Is de vraag "waar kom je vandaan?" nog relevant in een steeds meer geglobaliseerde wereld?"

Tijdens mijn onderzoek ontdekte ik hoe relevant dit onderwerp is. Ik kwam erachter dat dit onderwerp niet alleen speelt bij zogenaamde 'cross-culture kids' (kinderen met ouders van verschillende nationaliteiten). Wanneer je deze vraag voorlegt aan mensen met een mono-culture achtergrond ontstaat er net zo goed een levendig gesprek. 
Tijdens het project heb ik verschillende pogingen gedaan om een installatie te maken die mensen liet inzien hoe moeilijk deze vraag geworden is. Uiteindelijk heb ik geprobeerd doormiddel van een interventie mensen te confronteren met het feit dat ze al een idee hebben bij de origine van hun medemens voordat het überhaupt gevraagd wordt. Meestal worden mensen in een doosje geplaatst vanwege bepaalde stereotypes (bijvoorbeeld: haarkleur, accent, lichaamsbouw, huidskleur, enz) Dit fenomeen leid tot vertekende beelden, omdat deze techniek lang niet meer altijd werkt in onze geglobaliseerde wereld. 

In conclusie is de vraag '"waar kom je vandaan" wel nog belangrijk, maar niet toekomstbestendig, 

Wat gaan we hieraan doen?

Hiernaast ziet u een visualisatie van het proces dat ik heb doorlopen, hoe mijn doel is veranderd en hoe ik mijn experimenten aan de hand van conclusies steeds heb geïtereerd. 

Contact Nyah Hughes Website Mail