GYM unity
Coen Bergmans
GymUnity is een kaartspel dat community-vorming in de sportschool stimuleert. Met behulp van simpele en toegankelijke opdrachten stimuleert het spel sociale interactie tussen sporters, waardoor ze elkaar beter kunnen leren kennen. De opdrachten, zoals bijvoorbeeld "vraag iemand om te spotten bij het bankdrukken" of "vraag een medesporter om uitleg bij zijn of haar oefening", dienen als laagdrempelige ijsbrekers. Het doel is om contact leggen tussen sporters makkelijker te maken en zo een hechtere gemeenschap te creëren.
Voor mijn individuele project wilde ik graag iets om de sfeer in de sportschool fijner te maken. Ik ging mij tijdens mijn vooronderzoek steeds meer afvragen hoe het kon dat ik al een jaar naar de zelfde vesting ga maar nog eigenlijk niemand kende. Daarom heb ik mij bezig gehouden met de onderzoeksvraag:
“Hoe kan ik community vorming in de sportschool stimuleren doormiddel van gamification”.
GymUnity
Deze onderzoeksvraag heeft zich geuit in GymUnity. GymUnity is een kaartspel dat eenvoudige en laagdrempelige opdrachten biedt om de communityvorming te stimuleren. Met opdrachten zoals "vraag iemand om te spotten bij het bankdrukken" of "vraag een medesporter om uitleg bij zijn of haar oefening", worden er ijsbrekers gegeven om andere sporters beter te leren kennen en sociale interactie tussen sporters makkelijker te stimuleren.
GymUnity als Totaalconcept
Om ervoor te zorgen dat het spel voor iedereen toegankelijk is, wordt GymUnity niet als een opzichzelfstaand kaartspel gebruikt, maar wordt het ingezet als een totaalconcept voor binnen de sportschool. Dit totaalconcept omvat twee specifieke middelen. Ten eerste is er een dispenser ontworpen waar sporters de opdrachten kunnen trekken, zodat ze de kaarten niet zelf hoeven te kopen en gemakkelijk kunnen deelnemen. Dit zorgt ervoor dat ze niet de enige zijn die van het spel weten in de sportschool wat het spel laagdrempeliger maakt. Ten tweede worden er handdoekjes gebruikt om aan te geven of je open staat voor opdrachten van andere sporters, zodat sporters die echt even op zich zelf willen focussen dit kunnen blijven doen. Deze aanpak zorgt ervoor dat GymUnity niet alleen beperkt blijft tot het kaartspel zelf, maar een breder concept wordt dat de interactie en de communityvorming in de sportschool bevordert.
Door het bezighouden met dit project en het ontwerpen van Gym Unity voel ik me in ieder geval al iets meer thuis in mijn eigen sportschool.
Heb je nog vragen? Stuur me gerust een berichtje op LinkedIn!