Inside the Circle

Jeske van Bavel

Fujifilm bekend van filmmateriaal, camera's en gegevensdragers is de opdrachtgever. De fabriek wordt in 1982 opgericht in Tilburg. De meeste werknemers die nu in dienst zijn werken hier sinds de opening van de fabriek. Daar ontstaat de aanleiding van het probleem. De medewerkers voeren de werkzaamheden routinematig uit en stellen de productie voor hun eigen veiligheid.

De opdracht heeft betrekking op de bewustwording omtrent veiligheid binnen Fujifilm. Medewerkers tonen vaak gedrag die de veiligheidsprocedure overtreed. Dit komt omdat ze de productiewerkzaamheden zo snel mogelijk uit willen voeren. De ongelukken die plaatsvinden komen dan ook meestal voort uit het gedrag van de mensen. Daarom is Fujifilm op zoek naar een manier om de bewustwording van gedrag betreft veiligheid groter te maken bij de werknemers.

Binnen Fuji-film heb je te maken met veel gestandaardiseerde /routinematige processen/werkzaamheden. Door routinematig werk kan er bij ervaren werknemers bedrijfsblindheid ontstaan die gevolgen heeft voor het productieproces.

Om de bewustwording van het gedrag van de medewerkers te verhogen omtrent het veilig werken, hebben wij een product ontwikkelt die daaraan bijdraagt. Het betreft een visueel en deels interactief product dat weergegeven wordt op een groot en klein scherm dat gekoppeld is aan een persoonlijk profiel. Zowel het grote als kleine scherm is gekoppeld aan de persoonlijke druppel van de medewerkers, welke toegang verleent tot de fabriek.

Het grote scherm is bij binnenkomst zichtbaar en daarop is in een oogopslag te zien hoe veilig de medewerkers gezamenlijk werken binnen de fabriek. In feite is dit de data-verzameling die visueel wordt weergegeven. Het geeft ook aan of er een actie/bericht voor je klaar staat op het kleine scherm.

Op het kleine scherm, welke je eventueel op meerdere plekken in de fabriek kan plaatsen, ziet een medewerker zijn persoonlijke veiligheid-profiel. Dit scherm heeft interactieve functies. Denk hierbij aan het indienen van sos-jes, het spelen van challenges en geeft inzicht in jouw manier van veilig werken.

Contact Jeske van Bavel Website LinkedIn Instagram Mail