Solidworks voor CMD

Niels Duisters

Hoe maak ik Solidworks toegankelijk voor CMD studenten? 

Tijdens dit project ben ik bezig geweest met het toegankelijk maken van het CAD programma Solidworks omdat naar mijn mening dit een programma is wat erg nuttig kan zijn voor ons als CMD studenten. Over de Blender workshops in leerjaar 2 zijn weinig studenten tevreden en daarom wordt dit programma nauwelijks nog gebruikt. Zonde, daarom vind ik het belangrijk dat er een ander 3D modelleer programma beschikbaar is voor CMD studenten waarin eenvoudiger en beter 3D getekend kan worden om bijvoorbeeld 3D te printen. Dit kan met Solidworks, waarin ikzelf al jaren ervaring heb.

In de eerste weken van het project heb ik verschillende basis trainingen ontworpen om studenten kennis te laten maken met het programma, maar helaas was hier weinig interesse in. Daarom ben ik mezelf hierna gaan focussen op het enthousiasmeren van CMD studenten voor Solidworks omdat ik vind dat studenten hier echt wat van kunnen leren en goed kunnen gebruiken voor hun studie.

Om dus interesse en enthousiasme te creëren heb ik een online expositie ontworpen waarin ik mijn Solidworks werk laat zien gedurende mijn CMD studie. Daarnaast heb ik een 24 uur durende design challenge gedaan waarmee ik wilde laten zien hoe het programma had kunnen worden gebruikt in eerdere CMD projecten. Hiervoor heb ik zoveel mogelijk modellen van het vak SHAP uit de TechLab vitrine nagetekend in Solidworks. Deze tekeningen heb ik vervolgens gerenderd en 3D geprint. De voortgang van deze challenge heb ik bijgehouden via een openbaar Instagram account. Ik hoop hiermee een impact te hebben gemaakt bij de CMD studenten en zo interesse te hebben gewekt voor Solidworks. 

Als afsluiting van mijn project heb ik contact opgenomen met de blok-coördinator van blok 5 om te informeren over mijn project. Hierbij heb ik mijn eindproducten ter beschikking gesteld voor de studie. 

Contact Niels Duisters Website Instagram Mail