Voetbalclub community

Luke de Wit

Voor dit project heb ik onderzocht of ik het groepsgevoel rondom mijn lokale voetbalclub kan bevorderen door middel van ontwerpen voor de visuele identiteit van de club. 

Het wedstrijdshirt is ontworpen vanuit het perspectief van voetbalclub RKVV Nulandia in de fusie met Be Quick. In de fusie zal korfbalvereniging Be Quick Nuland zich mengen bij Nulandia, om zo één collectieve sportvereniging te vormen binnen het dorp. De gebruikelijke kleurcombinatie krijgt een moderne twist. Traditionele verticale lijnen worden vervangen door horizontale lijnen, die op hun beurt worden opgebroken door diagonalen. Dit zorgt voor een nieuwe dynamiek in het ontwerp van het shirt en past binnen het moderniseren van tradities, iets wat de club voortdurend probeert te doen. De toevoeging van verschillende accentkleuren op de mouwen duidt op tweedeling van verschillende sportverenigingen binnen de gefuseerde club. Het samenvoegen van de kleuren die binnen het dorp onlosmakelijk zijn verbonden met de beide clubs, in combinatie met een gemoderniseerde variatie op het traditionele ontwerp van het wedstrijdshirt zal bijdragen aan het bevorderen van het groepsgevoel rondom de club en de fusie.

Ik heb mijn streetwear ontworpen met de fusie tussen beide Nulandse clubs als hoofd onderwerp. Het ontwerp speelt met geometrie en zorgt voor een nieuwe dynamiek, daarnaast past het ontwerp binnen het moderniseren van tradities; experimenteren is hierbij van grote waarde. De clubidentiteit van Nulandia is terug te vinden is de combinatie van de clubkleuren met de geometrische vormen. Het zeer dynamische en wellicht chaotisch ogende ontwerp van dit shirt symboliseert de fusie tussen de twee verschillende verenigingen perfect. Hierbij is gekozen om geen clublogo’s in het ontwerp te verwerken, om zo een visuele tweedeling in het ontwerp te voorkomen wanneer het gehele ontwerp doelt op het samenkomen van twee verenigingen. In de fusie komt alles van beide clubs samen in één vereniging, echter zullen de verschillen tussen beide verenigingen nooit perfect in elkaar vloeien; er blijft altijd een ruw randje blijven bestaan. Een fusie tussen twee verenigingen die op totaal verschillende gebieden actief zijn, zal echt geen perfect passende puzzel zijn. Ongeacht hoe veel de identiteiten van beide verenigingen overeen komen. Dit ontwerp kan, mede door de symboliek achter het ontwerp, een groot aandeel hebben in het bevorderen van het groepsgevoel rondom de club.

Contact Luke de Wit Website