Waste Engineering

Lonne de Graaf

In dit platform kan het keukenpersoneel bij houden hoeveel voedsel er wordt weggegooid, kan derving op een efficiëntere manier aangepakt worden door middel van PEGS en stimuleert meer circulair koken door te kijken wat er tijdens de MEP al wordt weggegooid.

Waste Engineering is een platform speciaal voor in de horeca keuken. In dit platform kan het keukenpersoneel bij houden voedsel er wordt weggegooid en de reden daarachter. Als dit wordt bijgehouden in het systeem kan Waste Engineering op basis van een formule bepalen of het gerecht aangepast moet worden of misschien is het wel rendabeler om het gerecht van de kaart af te halen.

Ook kan derving op een andere manier aangepakt worden. Op dit moment wordt veel eten weggegooid omdat de houdbaarheids-/best te gebruiken tot datum is verstreken. Door een paper-based electrical gas sensor (PEGS) kan het keukenpersoneel met een tool van Waste Engineering op de smartphone detecteren of eten nog vers is. De sensor identificeert bederfgassen (bijvoorbeeld ammoniak en trimethylamine) en kan aangeven of het product nog geschikt is voor gebruik. Zo wordt er geen eten meer weggegooid wat eigenlijk nog goed is. Met deze producten kan het keukenpersoneel bijvoorbeeld een dag special serveren tegen een gereduceerd tarief. 

Ook kan er in het systeem bijgehouden worden hoeveel restafval van voedsel tijdens de mice en place wordt weggegooid. Als er wordt genoteerd wat er van een specifiek product wordt weggegooid kan het systeem een suggesties geven wat er mogelijk is met het gehele product, bijvoorbeeld in een nieuw gerecht. Zo zijn er meer mogelijkheden in de keuken met maar 1 product en hoeft er minder kostbaar voedsel weggegooid te worden.