BiteSized
Rick van de Sande
Door mijn medestudent Rick Marcelissen ben ik gemotiveerd om me in te zetten voor mensen met een beperking. Deze mensen ervaren veel problemen door ontoegankelijkheid in hun omgeving. Iets dat ernstige impact heeft op het leven van meer 16% van de samenleving en voor een groot deel voorkomen kan worden door al aan het begin van elk proces rekening te houden met toegankelijkheid. Ontwerpers staan aan het begin van dit proces en hebben de macht om de wereld toegankelijk vorm te geven, maar hoe dan? Deze vraag speelt bij veel ontwerpers en blijf onbeantwoord, omdat leren over toegankelijkheid in ontwerp niet toegankelijk is. De officiële WCAG richtlijnen zijn taaie, lange, droge, vage en technische muren van tekst, vooral gericht op web-developers en andere bronnen zijn moeilijk te vinden, incompleet en spreken elkaar tegen.
Daarom wilde ik met mijn project toegankelijkheid verbeteren door het voor ontwerpers behapbaar te maken om over toegankelijk ontwerp te leren. Hoe doe ik dat? Met BiteSized.site! Een open een online leerplatform waar alles wat je moeten weten over toegankelijkheid in ontwerp te vinden is op een laagdrempelige, concrete en toegankelijke manier.
Op Learn vind je ‘bites’, per aspect van ontwerp kort, concreet en met verschillende mediavormen wordt uitgelegd hoe toegankelijkheid een rol speelt en hoe jij dit als ontwerper toepast. Deze theorie stel ik in de vorm van participatory design samen op met experts uit zowel de ontwerp- als toegankelijkheidswereld en mensen met een beperking zelf.
Bij Tools & Resources vind je nuttige voorbeelden, communities en programma’s en websites die je kunnen helpen met het checken of vormgeven van toegankelijk ontwerp. Bezoek de site op BiteSized.site en zet je tanden in toegankelijk ontwerp!
Hoe herken je dat een ontwerp door jou gemaakt is?
Ik specialiseer me in branding & web-development, waarbij ik vooral interesse heb in het ontwikkelen van nieuwe digitale oplossingen die de kracht van het internet gebruiken om onze capaciteiten uit te breiden, nieuwe ervaringen te creëren of dingen net iets makkelijker te maken. Ik wil waarde toevoegen op een functionele en effectieve manier en doe dat met websites en visueel ontwerp.
Waarom heb je gekozen voor de opleiding CMD en is dat tijdens de opleiding veranderd?
Ik koos CMD na lang zoeken tussen universitaire studies. Die waren allemaal te technisch ingesteld en ik mistte de creativiteit. Ik keek daarom naar kunstopleidingen op het HBO, maar mistte het functionele doel. CMD was voor mij de perfecte samensmelting tussen creativiteit en techniek. Ontwerpen met een doel. Tijdens mijn opleiding kwam ik erachter hoe sterk CMD draait om concept-denken en het spelen met mediavormen om een doel bij mensen te bereiken. Dat heeft me geïnspireerd om niet alleen dingen mooi te maken, maar ook om nieuwe concepten te bedenken die het digitale landschap kunnen veranderen of vernieuwen.
Waar verwacht/hoop je over 5 jaar te werken?
Op dit moment werk ik bij Smaac, Brand Strategy & Design. We creëren hier merken die gedreven zijn door Purpose en maken zo een positieve impact op de wereld. Naast dit fantastische werk waar ik strategisch nadenk over hoe de websites van onze klanten moeten werken en deze ontwerp, wil ik me verder verdiepen in web-development. Dat doe ik met mijn eigen bedrijf: Virtume, Branding & Web-development. Hiermee help ik bedrijven om hun Purpose helder te communiceren en hun positieve impact te doen groeien.
Ben je nieuwsgierig geworden naar mijn werk? Bekijk dan mijn portfolio op virtume.nl!