De Vaan

Afstudeerprijs CMD 's-Hertogenbosch

In 2018 hebben we helaas veel te vroeg afscheid moeten nemen van Robert de Vaan, onder collega’s en studenten een geliefde CMD-docent. Ter ere van Robert is datzelfde jaar ‘De Vaan’ tot stand gekomen, een afstudeerprijs waar alle afstudeerders evenveel kans op maken en die wordt beoordeeld op criteria die zijn bepaald in samenspraak met Robert. Op deze manier blijft Robert in gedachten betrokken bij het werk van studenten met wie hij altijd met zoveel plezier en toewijding heeft samengewerkt.

Een onafhankelijke jury beoordeelt de genomineerde afstudeerwerken dan ook op de volgende jurycriteria:

1. Verbindend
Het werk kwam tot stand door actieve samenwerking met partners buiten de opleiding (maatschappelijke organisaties, kunstinstellingen, kennisinstituten, etc.).

2. Experimenteel
Het werk getuigt van een experimentele, eigenzinnige aanpak, waaruit een authentieke visie op ontwerp spreekt.

3. Zichtbaar
Het werk is gepresenteerd op fora buiten de opleiding, zowel online als offline.

 

Juryrapport

CMD 's-Hertogenbosch, Juli 2024

De jury wil beginnen met het hartelijk feliciteren van alle afgestudeerde CMD-studenten met het behalenvan hun diploma.

Voor de zesde keer op rij is er ook dit jaar weer een uitreiking van de deVaan afstudeerprijs. Alle CMD-afgestudeerden van dit schooljaar (2024) kwamen in aanmerking voor de prijs, die ter nagedachtenis aancollega Robert de Vaan in het leven is geroepen. Zoals ieder jaar konden studenten genomineerd worden voor de prijs, waarna een kundige jury zich over de werken heeft gebogen en deze heeft beoordeeld aan de hand van de criteria van deVaan.

De criteria voor het winnen van de deVaan, die door Robert zelf zijn opgesteld, zijn experimenteel,verbindend en naar buiten gericht. Met deze criteria duidelijk in beeld hebben alle leden van de jury kennis genomen van de genomineerde werken alvorens samen tot een eenduidige uitspraak te komen voor de winnaar van de deVaan 2024.

Als jurypanel voor dit jaar waren er weer veel bekenden aanwezig. Net als ieder jaar was Marian van Cleef, de vrouw van Robert, ook dit jaar weer onderdeel van het jurypanel. Zij kende Robert natuurlijk als geen ander en dit jaar werd er een extra beroep op haar kennis en ervaring gedaan. Om vanuit het werkveld input te geven, zijn we blij te vermelden dat ook dit jaar Liesbeth Jans van de Kunstloc Brabant onderdeel is van de jury. Vanuit het team van CMD waren Brenda Renssen, Camiela Warringa, Derk Reneman en Pleun Wilting ook dit jaar weer onderdeel. Het overleg werd daarnaast ook verrijkt door beide winnaars van de deVaan 2023, Oliwia Migas en Esmeralda van Werkhoven.

Net als ieder jaar is er naast de roem van het winnen van de deVaan ook een geldbedrag gekoppeld aandeze prijs. Bijzonder aan dit jaar is dat de gemeente 's-Hertogenbosch opnieuw een geldbedrag van 1000 euro heeft toegezegd aan de winnaar van de deVaan. Samen met het door Avans Hogeschool ingelegde prijzengeld van 250 euro betekent dit dat de winnaar in totaal 1250 euro mee naar huis mag nemen. We willen hierbij Avans Hogeschool en de gemeente 's-Hertogenbosch dan ook van harte bedanken voor hun gulle inleg en de daarmee uitgesproken waardering voor de deVaan prijs

Dit jaar waren er acht individuen genomineerd om mee te dingen naar het winnen van de deVaan. Hieronder vernoemen we, in willekeurige volgorde, met grote trots de genomineerden voor de deVaan van 2024 met samengevat de bijbehorende opmerkingen van de jury.

Gijs van der Wouw - Resonance of Particles

Het werk van Gijs toont volgens de juryleden op unieke wijze de problematiek rondom luchtvervuiling.Door vervuiling en geluid te combineren heeft Gijs een nieuw perspectief gecreëerd en het niet-tastbareweten om te zetten op een kunstzinnige en esthetische wijze. Zijn project combineert technologie enkunst op een bijzondere manier, wat getuigt van zijn creativiteit en originaliteit.

Mika van de Wiel - 365 Dagen Dienjaar in 360 graden

Mika presenteerde een volwaardig werkend prototype van een ‘adaptive experience’ voor het Dienjaar van Defensie. De jury looft de interactieve en adaptieve benadering, die steeds veranderende informatie biedt, afgestemd op de gebruiker. Mika's innovatieve aanpak en technische uitvoering zijn volgens de jury indrukwekkend en tonen zijn vermogen om complexe concepten om te zetten in boeiende, hoogwaardige interactieve ervaringen.

Jill van Oene - Beholders Documentary Dialogues

Met haar interactieve gesprekstafel bevordert Jill op innovatieve wijze de dialoog onder bezoekers van het vijfdaagse documentaire festival ‘Beholders Documentary Dialogues’. Door haar interactieve tafel creëert Jill ruimte voor bezoekers om hun blik te verruimen met de inzichten en perspectieven vananderen. De jury complimenteert haar werk vanwege de manier waarop het bezoekers stimuleert en begeleidt bij het bespreken van diverse beladen onderwerpen.

Lisa van der Linden - Snake oil

Lisa ontwikkelde een educatief spel om middelbare scholieren bewust te maken van de marketingtrucs van de tabaksindustrie, specifiek gericht op vape-producten. De jury bewondert hoe ze technologie op een innovatieve en speelse wijze heeft gecombineerd. Door haar aanpak laat ze jongeren zelfstandig voelen hoe ze gemanipuleerd worden door deze marketingtrucs, zonder belerend over te komen. Daarnaast is Lisa's inzet om haar werk naar buiten te brengen en het bewustzijn te vergroten, lovenswaardig.

Daan Dingemans - Het Sprookje van Helmond

'Het sprookje van Helmond' werd door Daan gecreëerd met als doel het 'belabberde imago' van Helmond te verbeteren. De jury vond zijn proactieve benadering en zijn vermogen om buiten zijn comfortzone tetreden en op diverse manieren verbinding te maken met de gemeenschap zeer bewonderenswaardig. Daans werkwijze wordt door de jury gezien als een inspirerend voorbeeld van hoe je als ontwerper door participatie de gemeenschap kunt versterken.

Aart Schillings - Asiel der Organismen

Middels zijn geschetste dystopische toekomstbeeld in het ‘asiel der organismen’ laat Aart op eigenaardige wijze zijn publiek nadenken over misschien wel een van de grootste huidige uitdagingen: deecologische crisis. Aarts vermogen om op authentieke wijze complexe, urgente problemen te verbeeldenen een diepgaande sfeer te creëren, maakt zijn werk volgens de Jury bijzonder eigenzinnig en uniek. Dat Robert dit "echt heel tof had gevonden" werd in het bijzonder door meerdere juryleden tijdens het juryoverleg benoemd.

Nora Moggré - Daar zit een luchtje aan

Nora vraagt met haar flesje parfum gevuld met ‘schone lucht’ op ludieke wijze aandacht voor de impact van luchtvervuiling. Volgens de jury omarmt haar project een sterke datavisualisatie en maatschappelijke betrokkenheid, en wordt het geprezen dat de opbrengst naar milieudoelen gaat. De jury is daarnaast ook zeer onder de indruk van 'hoe goed het communiceert'. Nora’s werk wordt glashelder en effectief beschouwd, en slaagt erin om zo een breed publiek aan te spreken en te laten reflecteren over de ‘echte waarde’ van schone lucht.

Amy Althof – Lieve social media

Amy snijdt met haar project ‘Lieve Social Media’ een belangrijke en actuele kwestie aan over de invloed van social media op de mentale gezondheid van jongvolwassenen. De liefdes- of afscheidsbrieven, geschreven aan social media, heeft zij niet alleen bij de doelgroep verzameld, maar ook persoonlijk overhandigd aan Tweede Kamerleden en grote techbedrijven. Amy's energieke en enthousiastepresentatie heeft indruk gemaakt op de jury. Haar vermogen om buiten haar comfortzone te treden enactief proberen contact te leggen wordt bewonderenswaardig genoemd. De jury waardeert haarvastberadenheid om daadwerkelijk naar instanties te stappen en verandering te bewerkstelligen. Daarnaast heeft volgens de jury de combinatie van design met journalistieke methoden niet alleen Amy's project verrijkt, maar ook laten zien hoe ontwerpers een rol kunnen spelen als change makers in de maatschappij.

Het kiezen van de winnaar van deVaan is ieder jaar een hele opgave, maar na lang beraad heeft de jury uiteindelijk unaniem weten te besluiten om het werk van Amy Althof naar voren te schuiven als winnaar van deVaan 2024.

De jury wil via deze weg alle genomineerden van harte feliciteren met hun nominatie voor deVaan prijs, enwel in het bijzonder Amy Althof feliciteren als winnaar van deVaan 2024.