Onzichtbare vrouwen

Sanne Boersma

Genomineerd 'De Vaan'

Onzichtbare vrouwen verwijst naar de vrouwen die slachtoffer worden van vrouwenhaat maar we niks over horen of van zien. In het specifiek verwijst het naar de vrouwen die we zijn verloren aan femicide. 

Hoe kan ik als ontwerper door middel van social design het probleem van vrouwenhaat en femicide inzichtelijker maken waardoor er meer aandacht en actie rondom het probleem ontstaat? Een flinke vraag waar de installatie ‘Onzichtbare vrouwen’ uit is ontstaan. 

De installatie draait om het collectief stil te staan bij vrouwenhaat en femicide en bestaat uit twee ‘lagen’. De eerste laag bestaat uit rode draden en kaartjes. De rode draden verbinden alle punten op de grond (zie foto) met de muren en de kaartjes zijn een verzameling van alle verhalen, boodschappen en vragen van bezoekers. 

 De tweede laag, bestaande uit een animatie en audio, geeft een feitelijke kijk op en uitleg van het onderwerp. Onderbouwd door data wordt de grote van het probleem duidelijk gemaakt. Deze laag is via de video te bekijken. 


De installatie verbindt persoonlijke verhalen en feitelijke data om zo het gehele probleem in kaart te brengen. Na de audio ervaring worden bezoekers uitgenodigd zelf bij te dragen. Dit kunnen zij doen door ook een kaartje in de installatie te hangen.


Met dank aan: alle dappere vrouwen, eerlijke sprekers en inspirerende verhalen die ik heb mogen horen en delen.  

Hoe herken je dat een ontwerp door jou gemaakt is? Mijn werken zijn vaak actueel, bevatten een bepaalde maatschappelijke relevantie en een manier van storytelling. Hierin laat ik mij inspireren door de verhalen en onderwerpen waar ik in mijn omgeving mee in aanmerking kom. Ik ga vaak op een journalistieke manier te werk. Hierin doe ik diepgravend onderzoek naar een onderwerp waarin ik verschillende experts en betrokkenen spreek om de verbinding aan te gaan en samen tot antwoorden te komen. Het verhaal dat ontstaat vanuit mijn onderzoek probeer ik zo passend mogelijk te vertalen naar mijn doelgroep: aan wie wil ik dit verhaal vertellen? Ik denk en werk dan ook niet met een enkel vast medium maar experimenteer uitgebreid met vele mediavormen om te ontwerpen voor ervaringen.


Welk project, tijdens je opleiding, heb je het meest van geleerd? Het antwoord dat we allemaal verwachten: het afstuderen! Ik heb in dit project geleerd te vertrouwen op mijn kunnen als ontwerper en onderzoeker. Ook leerde ik dat een proces alles behalve lineair is en dat vastlopen soms juist nodig is om verder te komen. Ik kreeg tijdens mijn project begeleiding van Maartje de Goede en Camiela Warringa die mij enorm hebben geïnspireerd anders naar social design te kijken. Ik kwam echt uit mijn comfort zone om te ontdekken dat ik me daar het lekkerste in voel en het creatiefst in ben. Tijdens corona was het lastig naar buiten te treden. Toch heb ik verschillende experts en bedrijven kunnen uitnodigen en mocht mijn installatie op de open dag staan. Een andere manier van testen en mensen betrekken bij het project zorgde daarom ook voor creatieve oplossingen.


Waarom heb je gekozen voor de opleiding CMD en is dat tijdens de opleiding veranderd?  Ik heb CMD gekozen omdat ik grafisch vormgever wilde worden. Tijdens de opleiding kwam ik er achter dat mijn passie daar helemaal niet ligt. Vanaf de 2e ontdekte ik dat ik ontwerpen over maatschappelijke vraagstukken het aller interessantst vond. Tijdens de 3e ontdekte ik mijn liefde voor storytelling. Uiteindelijk ontdekte ik social design waar ik mijn ei helemaal in kwijt kan! Een hele achtbaan dus, maar deze heeft me wel gebracht waar ik nu ben.


Waar verwacht/hoop je over 5 jaar te werken?  Over 5 jaar hoop ik samen met het collectief Bedrijf de Liefde tot een zelfstandig bedrijf uit te zijn gegroeid. Ik hoop me full time bezig te kunnen houden met social design projecten. Dit betekent voor mij samen met inspirerende mensen werken maken over onderwerpen waar wij frictie in zien of van denken: huh, waarom gebeurt dit zo? Of onderwerpen waar ik van denk; dat kan anders of dit geluid moet meer of anders gehoord worden. Ik kan niet wachten!


Contact Sanne Boersma Website LinkedIn Mail