Hoor de stilte in ons

Àmber van de Ven

Winnaar 'De Vaan'

Een project waarin ik al ontwerpend onderzoek hoe ik ruimte kan bieden aan de eenzaamheid onder studenten.

Ik wilde helemaal geen project doen over eenzaamheid onder studenten. Dat daar zo’n groot taboe op zat, dat geloofde ik niet. Totdat ik me er in verdiepte, toen pas realiseerde ik me hoe erg een project over dit thema nodig was. Hoor de stilte in ons bracht mij het inzicht dat als we het over eenzaamheid hebben, we helemaal niet zo goed weten wat dat inhoudt. Dat bracht mij op de vraag; ‘Spreken we wel dezelfde taal als het om eenzaamheid gaat?’ 

Ook het ongemak wat rondom dit thema hing was iets wat me toch opviel. Want jong en eenzaam zijn, kan dat eigenlijk wel? ‘Is er wel ruimte voor eenzaamheid?’ was nog een vraag die volgde

Door deze twee vragen centraal te stellen binnen mijn proces, heb ik exploratie gemaakt met als doel de stilte rondom eenzaamheid te doorbreken. Deze bestaat uit een klein boekje met mijn gesprekken, een interactieve tafel die jou laat reflecteren op welke positie jij inneemt binnen dit thema, een actie waarbij de stilte in de publieke ruimte wordt geplaatst en een filmpje waarin ik je meeneem in nog meer gesprekken over eenzaamheid: die laat meteen zien waarom een project aan dit onderwerp toegewijd zou moeten worden.

Samen met meer dan 100 mensen heb ik een start gemaakt om de stilte rondom de eenzaamheid onder studenten, te doorbreken. 


Wil je meer zien over mijn project? Ga dan naar www.hoordestilteinons.nl 

 __


Hoe herken je dat een ontwerp door jou gemaakt is?

 Ik merk dat ik in de afgelopen 2 jaar me heel erg laat leiden door de meningen van mensen uit mijn omgeving. Juist als ik iets hoor waarvan ik denk ‘huh’ of ‘daar ben ik het niet mee eens’, ga ik als maker kijken hoe ik het tegendeel kan bewijzen of het juist onder de aandacht kan brengen. Hierdoor hou ik er van om ontwerpen te maken die ook echt dicht bij mijzelf liggen. 


Welk project, tijdens je opleiding, heb je het meest van geleerd?

 De cliché komt eraan: het afstuderen. Het was het leukste onderdeel, maar ook meteen het zwaarste. Omdat je opeens een opdracht naar je eigen hand kon maken, kwam daar opeens veel verantwoordelijkheid bij kijken maar ook bepaalde druk: dit project is echt van mij. Het heeft me laten zien dat een ontwerpproces ZEKER NIET lineair is. Soms had je dagenlang dat je helemaal vast zat om vervolgens tot een doorbraak te komen.


Waarom heb je gekozen voor de opleiding CMD en is dat tijdens de opleiding veranderd? 

Ik heb CMD gekozen omdat ik een creatieve studie wilde gaan doen, maar niet per se de kunstacademie. CMD kwam daar voor mijn gevoel wel in de buurt. De eerste 2 jaar ben ik op een soort automatische piloot de opdrachten gaan doen. Vanaf het 3e jaar heb ik het idee gehad dat ik de opleiding meer naar mijn eigen wens kon invullen en grappig genoeg is dat toch echt meer naar de kunst en culturele kant getrokken. 


 Waar verwacht/hoop je over 5 jaar te werken? 

 Ik heb me tot een creatieve duizendpoot kunnen ontwikkelen met van alles wel wat kennis (en vind ook het overgrote deel van de creatieve sector leuk om in te werken) Maar het lijkt me tof om als een spin in het web, een functie als creative director te kunnen vervullen. Maar voor nu, heb ik eigenlijk nog geen idee.  


Contact Àmber van de Ven Website LinkedIn Instagram Mail