Untitled.

Jade van der Zalm

Winnaar 'De Vaan'

Cum Laude afgestudeerd

Elk adoptie verhaal is uniek, iedereen heeft andere ervaringen. Voor veel mensen is er maar 1 verhaal, of 1 kant van het verhaal bekend. Adoptie is een heilige heldendaad of het meest onmenselijke proces dat verboden zou moeten worden. Adoptie is niet zo binair, maar vaak wordt het rouwe deel niet goed belicht wat er voor zorgt dat geadopteerden geen ruimte krijgen om te beseffen en verwerken wat voor trauma's adoptie vrijwel altijd met zich mee brengt. 'Je moet het een plek geven', wordt vaak gezegd, maar hoe geef je iets een plek wat je zelf niet begrijpt?

In dit project ben ik op zoek gegaan naar antwoorden en een positie binnen het adoptievraagstuk. Ik heb geprobeerd dit visueel te maken en verwerken. Ik heb een spiegel voor mijzelf neergezet en kritisch gekeken. Mijn project is zowel een verwerkingsmethode voor mijzelf en tegelijkertijd dient het ter inspiratie voor andere geadopteerden om aan de slag te gaan met hun adoptie. Ik wil hen binnen het project ook de ruimte geven om hun verhaal te delen, adoptie is uniek, iedereen ervaart het anders.

Hoe herken je dat een ontwerp door jou gemaakt is?

……………………………..

Ik werk graag met maatschappelijk relevante onderwerpen die ook persoonlijk aan mij verbonden zijn. Hierdoor kan ik me beter relateren aan het onderwerp en meer diepgang vinden. Mijn projecten zijn vaak emotioneel en voor een specifieke doelgroep. Het liefst communiceer ik aan de hand van beelden.

Welk project, tijdens je opleiding, heb je het meest van geleerd?

…………………………….

In blok 12 had ik een individueel project waar ik veel van geleerd heb. Omdat dit het eerste grote project was wat ik zelf deed was het veel onderzoeken naar wat ik fijn vond om te doen en hoe ik werkte, naast alle dingen die ik leerde van mijn medestudiegenoten en docenten. Vanaf dat moment ontstond er vooral een leerweg om naar mijzelf en mijn gevoel te luisteren, naast alle andere feedback die ik kreeg.

Waarom heb je gekozen voor de opleiding CMD en is dat tijdens de opleiding veranderd?

…………………………….

 Ik kwam per toeval bij de opleiding CMD. Ik had gekeken bij AKV St. Joost voor illustratie op de open dag en besloot om nog even te kijken bij de CMD opleiding die een kennis deed. De kunstacademie vond ik toch net iets te kunstig en de veelzijdigheid van CMD sprak me aan. Door de jaren heen heb ik ontdekt dat ik toch minder van de commerciele opdrachten ben zoals we bij CMD veel doen, maar heb ik ook mijn passie voor illustratie en animatie ontdekt, en als ik fulltime illustratie had gestudeerd had ik daar misschien niet achtergekomen. Ik denk dat CMD me vooral veel heeft geleerd over het vertalen van een wens of boodschap in een sprekend concept en ontwerp wat vaak meer dan 1 laag heeft.

 

Waar verwacht/hoop je over 5 jaar te werken?

…………………………….

Over 5 jaar werk ik hopelijk nog parttime bij het animatiebedrijf IDS.nu als animator, en ben ik parttime actief als kinderboeken illustrator. Daarnaast hoop ik ook tijd te besteden aan andere projecten waarin ik hobbies als pottenbakken en boekbinden kan verwerken!

Contact Jade van der Zalm Website LinkedIn Instagram Mail