Viewmaster IV

Nico van Dalen

Genomineerd 'De Vaan'

De Geneefse Conventies bestaan al sinds 1864 en zijn voor het laatst aangepast in 2005. In deze Geneefse Conventies staan alle regels die met een oorlog te maken hebben, de eerste drie Conventies gaan over gewonden/gevangengenomen soldaten en de Vierde Conventie gaat over de bescherming van burgers in oorlogstijd. Ik heb me gefocust op de Vierde Conventie omdat deze in 2021 nog steeds gebruikt wordt om oorlogsimmigranten een asielstatus te geven, dit vond ik opvallend omdat deze Conventie voor het laatst in 1977 is aangepast met een aanvullend protocol. 

 Ik heb een Viewmaster gebruikt om informatie weer te geven omdat deze oorspronkelijk ook uit de jaren 70 komt, deze staat dus symbool voor de laatste aanpassing van de regels voor oorlogsimmigranten (1977). Naast het informeren van mensen met de Viewmaster IV hoop ik ook mensen aan te sporen tot het starten van een gesprek.

Hoe herken je dat een ontwerp door jou gemaakt is?
Ik werk vaak aan projecten met een maatschappelijke relevantie. Ik vind het als grafisch ontwerper belangrijk om mensen informatie mee te geven die ze misschien van gedachten laat veranderen over bepaalde onderwerpen, dit doe ik het liefst middels information design en graphic design. Verder het ik niet echt een ‘fingerprint’ waaraan je meteen ziet dat ik iets ontworpen heb, ik heb tijdens deze studie namelijk zoveel mogelijk verschillende ontwerpmethodes geprobeerd.

Welk project, tijdens je opleiding, heb je het meest van geleerd?
Ik heb tijdens mijn minor Meaningful Data Design het meest geleerd. Deze minor heeft mij geleerd om op een andere manier naar data te kijken waardoor ik op leuke en interessante inzichten ben gekomen. Verder heeft het mij ook in laten zien hoe belangrijk het is dat informatie op een makkelijke en mooie manier weergegeven wordt omdat het anders onbegrijpelijk blijft voor de lezer.

Waarom heb je gekozen voor de opleiding CMD en is dat tijdens de opleiding veranderd?
Ik was opzoek naar een creatieve opleiding waar je over verschillende expertises leerden. Ik heb eerst gekeken op de Design Academy maar daar zat voor mij iets te weinig structuur in, daarna ben ik naar CMD gaan kijken. Ik wist zo goed als meteen dat deze opleiding bij mij zou passen omdat er veel verschillende projecten waren en er veel gewerkt werd met offline en online technieken.

Waar verwacht/hoop je over 5 jaar te werken?
Ik wil eerst nog doorstuderen en een master graphic design of information design doen. Hierna zou ik graag bij een groter bedrijf in dienst willen om nog van andere mensen te leren, ik heb tot nu toe nog geen concreet bedrijf in gedachten. 

Contact Nico van Dalen Website LinkedIn Mail