Steentje bijdragen

Iris Janssen

Genomineerd 'De Vaan'

De verpakkingsindustrie vindt het (zwerf)afvalprobleem heel erg. Echt waar. Daarom willen ze graag dat wij als consumenten een steentje bijdragen. Ons afval scheiden, netjes weggooien, opruimen. Dan kunnen zij het recyclen. Maar hoe veel invloed hebben we als individuen eigenlijk in vergelijking met producenten? En helemaal als er steeds maar nieuw plastic geproduceerd blijft worden?

De industrie legt met slimme campagnes de verantwoordelijkheid voor het afvalprobleem bij de gewone mens. Een schuldgevoel krijg je er gratis bij. En dat is volkomen onterecht, want als er een partij is die echt iets zou kunnen veranderen dan is het juist de producent. 

Met deze installatie confronteer ik consumenten met de invloed en verantwoordelijkheid van de industrie. en zet ik ze aan tot actie door ze kaarten te laten sturen naar het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, om regelgevingen te eisen die de verantwoordelijkheid bij de producent houden.

Hoe herken je dat een ontwerp door jou gemaakt is?

Mijn werken zijn vaak heel kritisch, maar wel met een flinke dosis droge humor, ironie of speelsheid. Humor is voor mij namelijk een krachtig wapen om kritiek te leveren zonder bitter te zijn. De dingen die ik maak komen vaak voort uit een soort persoonlijk “wtf”-gevoel. Daarnaast spelen woorden veelal een rol in mijn projecten, zoals de uitspraak “een steentje bijdragen” mijn afstudeerproject heeft vormgegeven. 

Tijdens welk project heb je het meest geleerd?

Dat was een project van nog geen week lang, de hackathon in jaar 3. De opdracht was om iets te ontwerpen wat emoties uitlokte. Binnen 4 dagen moest er iets staan, dus er was eigenlijk bijna geen tijd om heel lang en uitgebreid na te denken over wat we wilden maken en waarom. Je kon eigenlijk niet anders dan gewoon maar meteen beginnen met maken en bouwen. Die impulsieve en explosieve manier van ontwerpen gaf me heel veel energie, vooral omdat ik gewend was om lang in de conceptfase te blijven hangen. Makend onderzoeken is iets wat ik sindsdien ook echt heb meegenomen in mijn werkwijze. We hebben 4 dagen hard gewerkt, en toen stond er ook echt een overtuigend ogende installatie waar je als bezoeker enorm gefrustreerd van raakte. De video daarvan vind je hier: https://www.youtube.com/watch?v=2u9Ou0MQZ4E&ab_channel=IrisJanssen

Waarom heb je gekozen voor de opleiding CMD en is dat tijdens de opleiding veranderd?

Ik was gestopt met de universiteit omdat dat wat mij betreft een te theoretische insteek had. Ik wilde niet alleen maar met m’n neus in de boeken zitten en papers schrijven, ik wilde dingen máken, met dingen experimenteren en mijn creativiteit ontwikkelen. Nou, dat is me wel gelukt bij CMD. Ik vind het eigenlijk super jammer dat het nu klaar is. Ik zou de opleiding zo nog een keer doen.

Waar verwacht/hoop je over 5 jaar te werken?

Ik droom ervan om in een ontwerperscollectief werken waar ik projecten/installaties/ervaringen mag maken die ofwel (maatschappelijke) problemen aankaarten, ofwel het leven een stukje leuker maken.

Contact Iris Janssen Website LinkedIn Instagram Mail