Lieve social media
Amy Althof
Winnaar 'De Vaan'
Heeft social media invloed op de mentale gezondheid van jongvolwassenen?
Om deze vraag te beantwoorden, heb ik de relatie tussen jongvolwassenen (17 t/m 27 jaar) en social media onderzocht. Om dit tastbaar te maken, heb ik brieven verzameld: liefdes- en afscheidsbrieven, geschreven door jongeren aan social media.
Uit het participatieve onderzoek blijkt dat van de 70 geschreven brieven maar liefst zeven op de tien afscheidsbrieven zijn. Jongeren zetten een punt achter hun relatie vanwege de negatieve impact op hun mentale gezondheid. Deze afscheidsbrieven zijn gericht aan social media; het is wel zo eerlijk als deze ook netjes worden bezorgd. En dat is precies wat ik heb gedaan.
In drie video’s neem ik je mee op mijn reis, van het schrijven en posten van de brieven tot aan het bezorgen ervan. De brieven heb ik afgeleverd bij de Tweede Kamer en grote techbedrijven zoals Meta, Snapchat en Google. Bekijk de video’s om te zien hoe dit werd ontvangen.
En jij, would you love or leave social media?
Video 1: De brievenbus
https://drive.google.com/file/d/1B5Y05vlGONPAtNvkm-7ZnpxUz1JmCjhp/view?usp=sharing
Video 2: Een brief voor de politiek
https://drive.google.com/file/d/15xNDlXWa6uN7LxIz9UalIvxk05H00NRU/view?usp=sharing
Video 3: De confrontatie
https://drive.google.com/file/d/1uNfxOuIDYcIqBJjOW-JU1BZ1XX1H5WXP/view?usp=sharing
Hoe herken je dat een ontwerp door jou gemaakt is?
Mijn werk haakt altijd in op een maatschappelijk thema. Het werpt licht op belangrijke kwesties in onze samenleving zonder ze te zwaar en moeilijk te maken. Ook al zijn de uitkomsten soms niet altijd positief, straalt mijn werk toch altijd positiviteit uit en tovert het een glimlach op het gezicht van de toeschouwer. Mijn werk wordt vaak vastgelegd in de vorm van een film om de echte essentie vast te leggen. Er hangt altijd een vleugje journalistiek en nieuwsgierigheid aan. Zie je ergens een meid met blonde krullen, een bril en een microfoon in haar hand, dan is er een grote kans dat het werk van mij is!
Welk project, tijdens je opleiding, heb je het meest van geleerd?
In al mijn projecten heb ik leermomenten gehad, maar ik denk dat ik tijdens mijn individuele project echt het meest heb geleerd. Voor dit project heb ik een documentaire gemaakt met de vraag: "Wat voor invloed heeft een gezin op de seksuele ontwikkeling van een tiener?" Hiervoor ben ik in gesprek gegaan met mijn eigen gezin, vriendinnen, studenten, docenten en een therapeut om zo op zoek te gaan naar het antwoord op mijn vraag. Het maken van een documentaire over seksualiteit is al uitdagend, maar om het zo persoonlijk te maken door mijn eigen gezin te interviewen en dit toch op een objectieve journalistieke wijze vast te leggen, was echt een uitdaging. Ik vond het fantastisch om alles alleen te doen: het onderzoeken, interviewen, filmen en editen. Hoe leuk ik dit ook vond, heb ik hier echter ook flink mee geworsteld door de korte tijd die beschikbaar was.
Waarom heb je gekozen voor de opleiding CMD en is dat tijdens de opleiding veranderd?
Op de havo waren mijn favoriete vakken informatica en kunst. Voor mij was CMD dus echt de perfecte opleiding, omdat het mijn interesse in informatica en mijn liefde voor kunst combineerde. Toen ik vers van de havo aan CMD begon, was ik dan ook allesbehalve teleurgesteld. Nu nog steeds vind ik deze opleiding perfect bij mij passen en ben ik heel erg blij met mijn keuze.
Waar verwacht/hoop je over 5 jaar te werken?
Mijn opties staan open, want ik vind nogal veel interessant, maar ik zie mezelf over 5 jaar wel werken binnen het gebied van social design. Na mijn master journalistiek en nieuwe media hoop ik journalistiek te kunnen combineren met social design en door middel van film maatschappelijke problemen bespreekbaar te maken en een stem te geven aan mensen die gehoord moeten worden. Uiteraard zie ik mezelf over 5 jaar ook nog rondlopen met een grote microfoon in mijn handen. ;)