Resonance of Particles
Gijs van der Wouw
Genomineerd 'De Vaan'
Resonance of Particles is een museale ervaring die de mogelijkheid biedt om op een audiovisuele manier de luchtkwaliteit in Nederland te ervaren. De audiovisuele werken zijn generatieve ontwerpen die de data van fijnstof in de lucht vertalen naar geluid en beeld. De soundscape die te horen is, is in de basis een aangename ervaring. Dit is de vertaling van een fictieve dataset fijnstof. De fictieve dataset is gebaseerd op de advieswaardes van de WHO voor een optimale luchtkwaliteit. Vervolgens wordt de soundscape aangepast door een set regels toe te passen. Effecten worden toegepast op de soundscape wanneer het fijnstof in de lucht bepaalde waardes heeft. Hoe slechter de lucht is, hoe onaangenamer de soundscape zal klinken. Je kunt dus nu horen hoe slecht de lucht in Nederland is, in vergelijking met hoe het eigenlijk zou moeten zijn. De visuele elementen van de werken worden bepaald door fysieke fijnstof te laten interacteren met de soundscapes. Verzameld fijnstof wordt op een speaker geplaatst in de vorm van de bijbehorende stadscode. Op het moment dat de soundscape afspeelt zal het fijnstof in beweging komen. Hoe vervreemder het geluid, hoe meer heet fijnstof ook zal vervormen. Je kunt dus nu op een audiovisuele manier ervaren hoe slecht de luchtkwaliteit in Nederland is.
Hoe herken je dat een ontwerp door jou gemaakt is?
In mijn projecten ben ik graag bezig met het belichten van alledaagse thema’s op een nieuwe manier. Ik ga graag opzoek naar unieke manieren om deze thema’s te behandelen door te werken met vernieuwende technieken. Wanneer een thema op een andere manier belicht wordt, wordt het publiek gedwongen om er met een vernieuwde blik naar te kijken. Ik houd ervan om mensen stil te laten staan bij onderwerpen waar de meeste mensen doorgaans niet bij stilstaan. Grafisch kan je mijn werk herkennen door de enigszins minimalistisch uitstraling en het gebruik van zwart, wit en weinig kleur.
Welk project, tijdens je opleiding, heb je het meest van geleerd?
Tijdens mijn opleiding heb ik het meeste geleerd van het individuele project in blok 12 en mijn Minor. In deze periodes ben ik veel zelfstandig en autonoom bezig geweest. Ik heb geleerd om een volledig project uit te werken. Van het concept tot aan de uiteindelijke grafische uitwerkingen.
Waarom heb je gekozen voor de opleiding CMD en is dat tijdens de opleiding veranderd?
Omdat ik houd van creatief bezig zijn. CMD leek voor mij een goede opleiding waarin ik mij kon ontwikkelen op veel vlakken. Dit is tijdens mijn opleiding niet veranderd. Af en toe miste ik het autonoom werken en had ik liever wat kunstzinnigere opdrachten. Maar dit heb ik uiteindelijk zelf opgezocht in het individuele project in blok12, mijn minor; Design 360, en mijn afstudeerproject.
Waar verwacht/hoop je over 5 jaar te werken?
Ik hoop in 5 jaar te werken bij een organisatie/studio waar creatief gewerkt wordt met maatschappelijke/lokale thema’s. Het lijkt me leuk om breed te blijven werken. Het verzinnen van concepten, campagnes, en grafische uitwerkingen. Daarnaast wil ik ook blijven werken aan autonome projecten in mijn vrije tijd.