canTEEN

Jordy Kramer

Genomineerd 'De Vaan'

canTEEN is een uniek lessenplan dat gezond eten een positievere rol geeft in de leefwereld van middelbare scholieren. Dit lessenplan is in samenhang met het Eckartcollege ontworpen en getest. Het lessenplan is in de vorm van een boek gemaakt zodat dit voor zowel leerlingen als docenten een bekend en vertrouwd middel is. Door de leerlingen actief bezig te laten gaan met gezond eten op een creatieve en speelse manier creëren wij onbewust intrinsieke motivatie bij de leerlingen om toch meer te weten te komen over wat gezond eten nu is, en hoe ze dat interessant kunnen maken voor hun leeftijdsgenoten.

Het lessenplan bevat in totaal vijf lessen waarmee we alle ontwerpstappen doorlopen. We beginnen met een introductie les die ervoor zorgt dat de leerlingen alvast bekend raken met het onderwerp en wat we gaan doen gedurende deze vijf lessen. Vervolgens komen er vier ontwerplessen die de leerlingen uitdagen om creatief na te denken voor hun concepten en ideeën. Deze lessen bevatten aspecten die geïntegreerd zitten in de CMD werkmethode zoals onderzoeken, convergeren, divergeren, feedback vragen/verkrijgen en eventueel testen op klasgenoten.

Het uiteindelijke doel van canTEEN is dan ook niet om de leerlingen echt gezonder te laten eten. Het doel van canTEEN is om het concept van gezond eten in de spotlights te zetten en dit een positievere rol te geven in de leefwereld van de leerlingen, zowel op school als thuis. Ook is canTEEN een fysieke representatie van mijn visie als ontwerper. Ik geloof dat de doelgroep waarvoor ik iets maak juist de experts zijn die ik nodig heb. Ik werk daarom graag samen met de doelgroep aan een ontwerp i.p.v. dat ik exclusief iets voor ze maak.

Zoals al in de video wordt gezegd. "Wij geloven dat iedereen een ontwerper is". Het is aan ons de taak om deze kwaliteit in anderen naar boven te halen.

De canTEEN methode kan daadwerkelijk worden toegepast op het Eckartcollege in Eindhoven. Dit ligt natuurlijk wel deels aan het schema van de school zelf en de eventuele Corona maatregelen die dan van toepassing zijn.

Hoe herken je dat een ontwerp door jou gemaakt is? 

Een ontwerp dat door mij gemaakt is herken je aan het feit dat ik graag gebruik maak van directe communicatie. Ik schuw niet weg om confronterende beelden of mededelingen te verwerken in mijn ontwerpen, Ik daag graag de normen en waarden uit om een impactvolle boodschap door te geven. Ook maak ik graag gebruik van participatieontwerp. Als ik iets maak voor een doelgroep dan zie ik deze doelgroep als zowel mijn experts in het onderwerp als mijn collega's die me helpen met het maken van mijn ontwerp.

Welk project, tijdens je opleiding, heb je het meest van geleerd? 

Dit is dan toch mijn afstudeerproject canTEEN. Aangezien canTEEN een individueel project is hebben ik en mijn afstudeerpartner onszelf compleet in het diepe gegooid. Deze ervaring heeft me ontzettend veel geleerd over het belang van goed onderzoek, testen en communicatie aanleggen met externe experts. Natuurlijk heb ik tijdens mijn opleiding vele projecten gehad waarbij ik vooral vakkennis heb opgedaan, maar tijdens het maken van canTEEN heb ik het gevoel gehad dat ik zo ontzettend veel heb geleerd over mezelf en hoe ik graag te werk ga dat dit een waardevolle toevoeging is voor mijn identiteit als ontwerper.

Waarom heb je gekozen voor de opleiding CMD en is dat tijdens de opleiding veranderd?

Ik heb een achtergrond in applicatieontwikkeling, een vakgebied dat vrij technisch is en niet bepaald creatief volgens de standaard norm. Tijdens deze opleiding kwam ik er achter dat dit niet iets was waar ik de rest van mijn leven mee bezig wou zijn. Na een tijdje zoeken kwam ik op de opleiding CMD terecht en de diversiteit die dit vakgebied mij bood was precies wat ik zocht. Sindsdien heb ik er al vier jaar opzitten zonder enig spijt!

Waar verwacht/hoop je over 5 jaar te werken?

Over vijf jaar hoop ik een stabiele baan te hebben in een knus/klein lokaal reclamebureau waar ik mijn visie te werk kan zetten om impactvolle ontwerpen te maken voor mijn klanten. Ik heb nooit echt ambities gehad om in grootse bedrijven te gaan werken en bakken met geld te verdienen. Voor mij is het allerbelangrijkste dat ik goed in mijn vel zit en coole dingen kan ontwerpen met een gezellig team.

Contact Jordy Kramer Website LinkedIn Instagram Mail