EKKO Virtual Experience

Sanne Boersma

Minke Wijnhoven

Sam Smit

Floris Kimpel

EKKO, een klein muziekpodium in Utrecht dat een podium biedt aan opkomende artiesten, kwam naar ons toe met de vraag: “Hoe kan de EKKO haar maatschappelijke rol blijven vervullen in een tijd dat zij geen fysiek podium kan bieden?”.

Door de corona crisis is duidelijk geworden hoe groot ons verlangen is naar live muziekevenementen; de bas die door ons lichaam trilt, de spontane peptalk op de toiletten, de saamhorigheid en het ontdekken en genieten van muziek. Ondanks dat corona zorgde voor de stop van fysieke ervaringen ontstonden er talloze innovatieve initiatieven binnen de muzieksector, allemaal met als doel muziek weer ervaarbaar te maken. 


Uit onderzoek blijkt dat we niet alleen de live muziek missen, maar juist de totaalervaring van het fysiek bij elkaar komen. Vooral de saamhorigheid, het tegelijkertijd je hoofd bewegen en dansen zorgt voor dat groepsgevoel. Het ruimtelijke gevoel van; “Ik sta rechts voor bij het podium”, het spontaan vrienden maken met mede bezoekers en nog veel meer dragen hier ook aan bij. In feite is fysiek naar een optreden of dansfeest gaan een feestje voor je zintuigen. Dit is het uitgangspunt dat wij hebben genomen binnen ons project. 


Experiment 1: 8D sound ruimte Voor een ervaring op afstand is een platform/omgeving nodig waar dit plaats kan vinden. Met het volgend vraagstuk zijn wij aan de slag gegaan; “Hoe creëer je een immersieve ervaring voor een bezoeker in een online omgeving?”. Een 8D sound ervaring is het antwoord. Hierin hebben we ons gericht op een audio gebaseerde ervaring en hebben we het visuele stuk zo minimaal mogelijk terug laten komen.


Experiment 2: Brainwave muziek Evenementen, zoals een concert of dansavond, hebben invloed op onze zintuigen. Wij zijn geïnteresseerd geraakt in de vraag: “Kunnen onze zintuigen invloed hebben op een evenement?” Je hersenen vibreren op een bepaalde manier. Vibreren? Ja! Je hersenen produceren hersengolven die onder te verdelen zijn in vijf categorieën; gamma, beta, alpha, theta en delta. Deze categorieën representeren verschillende frequenties waarop je hersenen op kunnen vibreren. Met behulp van processing en sonic pi is het nu mogelijk om live naar je hersenen te luisteren en om muziek te maken op basis van je brainwaves. Je hersenen hebben invloed op jouw muziek ervaring. 


Experiment 3: AR animatie - een nieuwe vorm van communiceren Na onderzoek naar communityvorming en hoe dit het effectiefst te bereiken is, blijkt taal een zeer belangrijk aspect. Zo wordt taal niet alleen gebruikt om een verhaal in woord over te brengen, maar ook in beeld door middel van emoji’s bijvoorbeeld. Emoji’s spelen een cruciale rol in de communicatie bij video games en online platformen als twitch en discord. De betekenis van één en dezelfde emoji kan verschillen per community. Een nieuwe unieke taal als communicatiemiddel kan bijdragen aan de vorming van een community.

Contact Sanne Boersma LinkedIn Mail
Minke Wijnhoven Website LinkedIn
Floris Kimpel Website LinkedIn Mail