Emissions made visible
Niels Duisters
Planned obsolescence zit diep geworteld in de automotive industrie en er zijn veel voorbeelden van te vinden. Maar we zijn deze problemen allemaal maar gewoon gaan vinden, waardoor we doorgaan waar we mee bezig waren en de status quo niet durven te doorbreken. We zijn wel op zoek naar allerlei oplossingen om de energie- en mobiliteits-transitie in te zetten maar houden toch ook graag vast aan een aantal vaste waarden uit het heden en verleden. Dit project heeft inzicht gegeven in een onderdeel van deze transitie en een klein deel van de problematiek die er nu heerst en maakt het bespreekbaar. Iedereen staat anders in de discussie over de energie- en mobiliteits-transitie en daarom hoop ik in de toekomst nog meer mensen te bereiken met mijn ontwerp. Ik wil niet mijn eigen mening doordrukken maar juist feiten visueel maken en hiermee het probleem inzichtelijk maken. Het proof of concept vindt plaats op verschillende beurzen, conferenties of evenement waar experts op het gebied van mobiliteit, milieu, ontwerp, ondernemen of wet- en regelgeving op af komen. Het proof of concept bestaat uit een reeks van drie datavisualisaties die onderzoeken naar uitstoot van autobanden weergeven. Het ontwerpresultaat is beschikbaar als een beursstand of tentoonstelling en kan worden opgesteld met daarbij een verantwoordelijke. Dit kan ik zijn, of een ander met kennis over het onderwerp en de opstelling. Deze persoon kan aan de hand van de visualisaties in gesprek gaan met de bezoekers over het onderwerp en zo kan het ontwerp een gesprekstarter en ondersteuner zijn.
Hoe herken je dat een ontwerp door jou gemaakt is?
Ik probeer in mijn ontwerpen altijd mijn eigen interesse te verwerken om zo het mij nog meer eigen te maken en ervaringen kan gebruiken als input. Dit is vaak een combinatie van ontwerp en techniek. Daarnaast vind ik het leuk om dingen te maken en te proberen. Ik maak graag gebruik van 3D modellen, 3D print en tastbare visuals. Ik ben geen perfectionist maar heb wel oog voor detail en wil daarom alles graag tot in detail uitwerken. Het werk moet kloppen.
Welk project, tijdens je opleiding, heb je het meest van geleerd?
Dit was tijdens mijn stage bij gemeente Eindhoven als social media redacteur. Hier heb ik niet alleen erg veel geleerd over het werken in een mediateam en social media, maar ook geleerd wat ik het leukste vind om te doen als ontwerper, namelijk het vertalen van informatie in bewegend en stilstaand beeld. Hier heb ik geleerd dat je als CMD’er heel veel kanten op kunt, en ook kunt werken in een functie waarvoor je niet specifiek bent opgeleid.
Waarom heb je gekozen voor de opleiding CMD en is dat tijdens de opleiding veranderd?
Na mijn technische MBO opleiding wilde ik graag creatiever aan de slag gaan. Omdat ik niet precies wist in welke richting ik die creativiteit wilde uiten heb ik gekozen voor deze brede opleiding tot multimedia designer. Ik heb tijdens de opleiding heel veel verschillende projecten mogen doen en heel breed geleerd over het ontwerp vak. Tijdens de opleiding ben ik er vooral achter gekomen waar ik niet mee wil werken als ontwerper en daarom weet ik nog steeds niet zo goed in welke richting ik mijn creativiteit wil uiten. Daarom weet ik ook nog niet zo goed of CMD echt bij mij past, maar het heeft mij wel een stevige basis gegeven om te starten als ontwerper en te ontdekken waar echt mijn krachten liggen.
Waar verwacht/hoop je over 5 jaar te werken?
Mede door wat ik hier boven schrijf weet ik nog niet zo goed waar ik over een paar maanden werk, dus durf ik al helemaal niet te zeggen waar ik over 5 jaar werk. Ik hoop vooral dat ik dan heb gevonden wat ik wel erg graag wil doen en ik dit kan doen in een leuke baan.