End-to-End Experience
Charlotte Bennink
Glas met Lood: de End-to-End Experience voor het Ministerie van Defensie.
Ik heb mijn afstudeerproject gedaan bij SAP Nederland. Het kantoor hier in Den Bosch heeft een Experience Center: verschillende interactieve en immersive ruimtes, en een klein team wat ervoor zorgt dat voor ieder klantenbezoek een experience wordt ontworpen en neergezet.
Voor mijn afstuderen heb ik de end-to-end experience ontworpen voor het klantenbezoek van het Ministerie van Defensie. Het onderliggende thema voor deze experience is Sapflix geweest: een speling op Netflix. De reden waarom er gebruik gemaakt is van een bestaand thema is om de interactiviteit en engagement met de klant te vergroten. Voor het Ministerie van Defensie heb ik een serie uitgewerkt, Glas met Lood, als rode draad gedurende de dag.
Het gehele klantenbezoek heb ik qua vormgeving ontworpen. Dit begon met de uitnodiging - waarbij ze terecht kwamen op de website van Sapflix inclusief alle toekomstige ‘afleveringen’ – en eindigde met de nazorg - waarbij een aftermovie werd uitgestuurd met de bevestiging van Seizoen 2.
Dit is een ontzettend uitdagend en vooral leuk project geweest om aan te werken. Niet alleen waren er zoveel onderdelen om uit te werken; ook waren er meerdere stakeholders, zowel intern als extern, waar ik rekening mee moest houden. Uiteindelijk is het een zeer geslaagde dag geweest en ik ben trots dat ik dit heb mogen ontwerpen.
Hoe herken je dat een ontwerp door jou gemaakt is?
Tijdens mijn werk geef ik altijd veel zorg en aandacht aan hetgeen wat ik maak. Ik push mezelf om iets neer te zetten waar ik écht achter sta en waar ik trots op ben. Mijn ontwerpen zijn divers, maar de aandacht voor detail is er altijd.
Welk project, tijdens je opleiding, heb je het meest van geleerd?
Ik denk dat dit het Individuele Project is geweest tijdens de Verdieping. Ik heb toen de frictie onderzocht en opgezocht tussen buiten en binnen- dit speelde midden in quarantaine vanwege COVID-19. Ik bleef in het begin nog te veilig in mijn comfort zone. Mede dankzij mijn begeleider, Tara, ben ik uiteindelijk echt m’n comfort zone uitgestapt en het is nu nog steeds een van de projecten waar ik het meest trots op ben.
Waarom heb je gekozen voor de opleiding CMD en is dat tijdens de opleiding veranderd?
Op de middelbare school wist ik maar niet wat ik wilde doen. Na het behalen van mijn diploma ging ik direct door naar de universiteit. Voor mijn gevoel moest dit vanwege mijn VWO; ik had niet eens naar HBO-opleidingen gekeken. Ik realiseerde me toen echter al heel snel dat de universiteit niks voor mij was en dat ik meer wilde doen. Creativiteit en design spraken mij altijd al aan en toen een vriendin van mij vertelde over CMD besloot ik eens naar een open dag te gaan- en ik was verkocht. Nog steeds kijk ik met heel veel plezier terug naar de opleiding: vooral de afwisseling tussen verschillende vormen van design werkte voor mij perfect. Zéker geen spijt!
Waar verwacht/hoop je over 5 jaar te werken?
Op een plek waar ik aan veel afwisselende creatieve projecten kan werken! Idealiter het creëren van ervaringen, zoals ik nu bij het afstuderen heb gedaan. Waar dit precies is? Dat maakt mij niet veel uit. Het belangrijkste is dat ik over 5 jaar ergens werk waar ik met plezier werk en waar ik energie krijg van hetgeen wat ik doe.