Het IJzeren Gordijn
Niels Kerkhoff
Een Muzikaal Interventie Instituut
Wanneer mensen gevraagd wordt of ze van muziek houden, krijg je eigenlijk altijd een volmondig “Ja natuurlijk!” te horen. Wat echter opmerkelijk is, is wanneer je deze mensen vraagt of ze naast het luisteren van muziek ook zelf muziek maken, je vaak een volmondig “NEE!” krijgt of een: “ik kan dat niet” of “dat is niets voor mij”.
Het hedendaagse beeld van muziek is voor veel mensen niet meer dan een platgeslagen consumptiegoed. Iets wat zich altijd op de achtergrond afspeelt om onze dagelijkse bezigheden verdraaglijker te maken of simpelweg als een opvulling van stilte. Muziek is echter zó veel meer dan dat. Het is een universele taal. Een taal die iedereen begrijpt. En hoewel we dat als maatschappij vandaag de dag niet meer inzien, is het ook een taal die iedereen zelf kan spreken. Iedereen is namelijk muzikaal. Dat is hetgeen wat ik mensen wilde laten ervaren middels mijn project.
Als afstudeerproject heb ik een muzikale interventie therapie ontworpen. Ik plaats mensen hierbij in een veilige en inspirerende omgeving, met de juiste muziektools en zonder het oordeel van anderen om hen heen. Hiermee laat ik mensen zelf ervaren dat iedereen muziek kan maken. Want muzikaliteit is een universeel geboorterecht van de mens.
Van alle participanten die bij het muzikale interventie instituut zijn langsgekomen heb ik ook een album gemaakt. Deze is hier via Spotify te beluisteren:
https://open.spotify.com/album/3fL14LE7aPwWNk7GbZFkPR?si=WWDjHU_6SPWCf22FLrzYwg
Hoe herken je dat een ontwerp door jou gemaakt is? In mijn projecten stel ik het creëren van waarde voor onze samenleving altijd centraal. Daarom ook dat veel van mijn ontwerpen voortkomen uit maatschappelijke problemen of sociale kwesties. Ik ontwerp daarbij ook niet vanuit aannames, maar betrek alle stakeholders bij het probleem om tot de daadwerkelijke essentie te komen.
Mijn ontwerpen hebben daarom vaak een verrassende en unieke invalshoek op complexe problemen. Bovenal zijn het ontwerpen waar ik volledig achter sta en projecten die bijdragen aan een nog mooiere en betere samenleving.
Welk project, tijdens je opleiding, heb je het meest van geleerd?
Het groepsproject tijdens de verdieping is het project dat me het meeste bij is gebleven. Een project waarbij ik voor het eerst in aanraking kwam met Social Design. In dit project heb ik veel geleerd over zowel de manier waarop ik mijn ontwerp kennis en ervaring in wil zetten, als de omgeving waarin en met wie ik dit wil doen.
Waarom heb je gekozen voor de opleiding CMD en is dat tijdens de opleiding veranderd?
Om eerlijk te zijn was CMD eigenlijk niet mijn eerste studiekeuze. Ik wilde al jaren aan de Dutch Filmers Academy gaan studeren, maar vanwege verschillende omstandigheden ging dit niet door.
Hoewel ik met wat twijfel begon aan mijn tweede studiekeuze (CMD) ben ik maar al te blij dat ik hier ben gaan studeren. Ik heb hier namelijk geleerd dat research, design thinking, strategie en concepting de dingen zijn waar ik echt energie van krijg. Hierbij staat de uiteindelijke media-vorm als uitwerking nog niet vast en kan ik mijn creativiteit zijn gang laten gaan.
Waar verwacht/hoop je over 5 jaar te werken?
Hoewel ik graag naar de toekomst kijk, weet ik ook dat ik afwisseling nodig heb. Ik wil blijven leren en mezelf blijven ontwikkelen. Daarom is het erg lastig om te zeggen waar ik over 5 jaar wil werken.
Ik hoop in ieder geval werk te hebben waarbij ik me op allerlei verschillende vlakken van design kan blijven ontwikkelen en kan blijven vernieuwen. Voor nu ga ik in ieder geval mezelf als Social Designer inzetten, en wie weet volgt er nog een Master opleiding of sla ik over een tijdje weer een hele andere richting in....