PLAYCE TOUR

Isa Lenders

Uden wil niet onderdoen aan grotere omliggende steden zoals Den Bosch, Eindhoven en Nijmegen, maar ervaart toch concurrentiedruk aangezien deze steden een grotere aantrekkingskracht bezitten.

Bij Hart van Uden, een vereniging van ondernemers in het centrum van Uden,
 is hierdoor de behoefte ontstaan om de betrokkenheid van klanten te verhogen.

Voor hen heb ik de volgende ontwerpoplossing gerealiseerd: de playce tour app! 
Deze app is een speelse (play) tour bedoeld voor een specifieke plek (place), in dit geval Uden, maar het concept kan in de toekomst ook toegepast worden op elke andere mogelijke stad of gemeente.

In de app zijn specifieke locaties te vinden waar de gebruiker heen kan navigeren. Eenmaal daar kan de gebruiker op deze plek een spel starten, een spel heeft altijd een link met de plek waar de gebruiker zich bevind. Het gaat bijvoorbeeld over wat zich vroeger bevond op deze plek, of over wat deze plek hedendaags speciaal maakt.

Het concept bevat gamification elementen, de gebruiker levert namelijk per poging dat hij het spel start 1 leven in. Wanneer je het spel in 1 keer haalt krijg je de hoogst mogelijke beloning, deze wordt uitbetaald in coupons van verschillende kleuren. Elke kleur staat gelijk aan een categorie, bijvoorbeeld “eten & drinken” en “doen & beleven”. Hoe meer pogingen je doet over het spel, hoe kleiner de beloning wordt. De verkregen coupons kun je vervolgens sparen. Wanneer je van een kleur voldoende hebt gespaard kun je binnen de desbetreffende categorie een kortingsactie ontgrendelen die in te leveren is bij een ondernemer in Uden. Het is geen probleem voor Hart van Uden veel om coupons uit te delen, want een kortingsactie verzilver je pas bij het doen van een aankoop, je hoeft dus geen gratis artikelen aan te bieden via de app.

Het concept verbindt inwoners uit het verzorgingsgebied met hun leefomgeving en de lokale ondernemers in Uden. Via de app leren gebruikers op een interactieve en speelse manier over hun leefomgeving. Met de beloningen die ze ontvangen worden ze geprikkeld om vaker een bezoek te brengen aan de lokale ondernemers in Uden. Na het verzilveren van een kortingsactie, willen de gebruikers verder sparen zodat ze nieuwe beloningen ontvangen die ze op hun beurt weer kunnen inleveren bij ondernemers. Op deze manier blijft de customer journey een circulair proces.

Hoe herken je dat een ontwerp door jou gemaakt is?

Tijdens de opleiding CMD heb ik voornamelijk de voorkeur gehad voor het ontwerpen van digitale uitingen, wat ook naar voren komt bij mijn afstudeerproject. Ik ontwerp graag een totaalervaring voor een eindgebruiker, bestaande uit verschillende media-uitingen. Een ontwerp van mij bestaat dan ook uit een strakke vormgeving, die is voortgekomen uit een goed doordacht en compleet concept.

Welk project, tijdens je opleiding, heb je het meest van geleerd?

Ik heb het meeste geleerd tijdens mijn stage in het derde leerjaar. Ik vond het een waardevolle ervaring om mee te draaien in het bedrijfsleven en te leren van experts. Tijdens deze stage heeft de ontwikkeling van mij als allround ontwerper een sneltreinvaart aangenomen. Ook heb ik door deze stage kunnen vaststellen bij welk soort bedrijf ik later zou willen werken.

Waarom heb je gekozen voor de opleiding CMD en is dat tijdens de opleiding veranderd?
Van jongs af aan ben ik altijd graag creatief bezig geweest, knutselen was een van mijn favoriete bezigheden. Vanaf mijn 8ste bedacht ik regelmatig concepten voor eigen bord/kaartspellen. Deze werkte ik uit door op papier/karton te tekenen en schilderen. Deze zelfgemaakte spellen wilde ik altijd graag spelen met familieleden. Op mijn 12e mocht ik een professionele spiegelreflexcamera overnemen van mijn vader. Hiermee leerde ik niet alleen hoe ik foto's moest maken, maar ook nam ik regelmatig video's ermee op. Ik vind het leuk om de shots die ik opnam op mijn laptop te editen tot volledige video's.

Toen ik op de middelbare school een profielkeuze moest maken, koos ik onder andere voor het vak informatica. Tijdens de 3 jaar waarin ik dit vak heb gevolgd, heb ik onder andere de basis geleerd van het bouwen van websites en me verder verdiept in het editen van video's. Daarnaast heb ik op de middelbare school deel uitgemaakt van de VR-groep, waar ik hielp bij het geven van educatieve VR lessen aan brugklassers.

Kortom, dit heeft er allemaal toe geleid dat ik meteen wist welke richting op wilde. Gelukkig bestond er een opleiding die precies aansloot op al mijn interesses: CMD. De keuze was al vroeg gemaakt hierdoor!


Waar verwacht/hoop je over 5 jaar te werken?
Ik wil allereest nog de (pre-)master New Media Design gaan volgen. Hierna hoop ik als
 grafisch ontwerper te werken op een marketing & communicatie afdeling van een middelgroot bedrijf, of een functie te hebben als User Experience designer en een rol te spelen bij het ontwikkelen van apps. Welke van die twee het wordt is voor mij nog onduidelijk.

Contact Isa Lenders LinkedIn Instagram Mail