SamenLoop met Will-E
Rafke Brils
SamenLoop is een social game dat bestaat uit zes co-op minigames die ervoor zorgen dat de leden van BredaWandelt, een wandelclub met ongeveer 130 leden, elkaar beter leren kennen. Het spel wordt idealiter gespeeld in een groep van drie tot acht leden. Alle spellen zijn zo gemaakt dat ze makkelijk gespeeld kunnen worden tijdens het wandelen en nooit hetzelfde zijn. De stad Breda, het wandelen en elkaar leren kennen staan centraal tijdens de verschillende minigames.
Om een spel altijd anders te laten zijn én zodat de spelers de handen vrij kunnen houden tijdens het wandelen, is Will-E ook van de partij. Will-E is de digitale vriend. Hij bestaat uit laagdrempelige technologie en is dus gemakkelijk te gebruiken. Via Will-E kunnen de spelkaarten van de minigames ABC en Bingo gescand worden, zodat de letters en cijfers die hieruit voortkomen willekeurig zijn. Het apparaatje hangt aan een keycord en bevat vakjes om de spelkaarten in op te bergen. Samenloop is hierdoor ideaal om tijdens het wandelen te spelen.
De leden van BredaWandelt hebben tijdens het proces constant mee kunnen denken om zo het product perfect aan hun wensen te laten voldoen. Dat is bereikt door onder andere een enquête, een workshop en diverse testen tijdens het wandelen. Hierdoor zijn zowel de opdrachtgever als de leden tevreden met het eindproduct!
Hoe herken je dat een ontwerp door jou gemaakt is?
Ik werk graag vanuit mijn persoonlijke interesses of situaties. De doelgroep betrekken bij een ontwerp, actief feedback vragen en mezelf de vraag stellen "Zou ik hier zelf iets aan hebben?". Zo ontwierp ik in mijn derde studiejaar een boekje dat jongeren helpt met rouwverwerking nadat mijn eigen vader overleed. De combinatie van mijn eigen leven koppelen met wat ik graag doe (ontwerpen), zorgt ervoor dat ik dicht bij mezelf blijf.
Welk project, tijdens je opleiding, heb je het meest van geleerd?
Het boekje voor rouwverwerking dat ik maakte tijdens mijn derde studiejaar. Het was amper twee maanden na het overlijden van mijn vader dat ik deze opdracht bedacht tijdens de verdieping. Ik merkte dat ik niet de enige was die een ouder of andere dierbare had verloren als jongvolwassene. Steeds meer verhalen van anderen met een soortgelijke ervaring kwamen naar boven en dat was voor mij des te meer reden om een product te ontwerpen dat jongvolwassenen helpt met rouwverwerking. Dat boekje heet 'Wat nu?' en bevat vrijblijvende tips, vragen en opdrachten zodat ieder op zijn eigen manier kan rouwen.
Ik had zelf het overlijden van mijn vader nog niet goed kunnen verwerken, maar door tijdens dit project zo diep in de materie te duiken, heeft mij dit geholpen om te rouwen. Niet alleen door mijn eigen ervaring, maar ook door alles wat ik tijdens het project geleerd heb over rouwverwerking. Ik bewaar het boekje nu zelf, maar sluit niet uit dat ik het misschien ooit de wijde wereld in ga sturen.
Waarom heb je gekozen voor de opleiding CMD en is dat tijdens de opleiding veranderd?
Tijdens mijn middelbare schooltijd heb ik enorm veel studies overwogen. Veel open dagen bezocht. Veel gesprekken met studieloopbaan begeleiders gehad. Maar nooit van CMD gehoord. Dat veranderde toen ik een online studiekeuzetest ging doen. Bovenaan stond het: "Communication and Multimedia Design". En eigenlijk wist ik al vrij snel dat dit was wat ik wilde doen. Het combineerde zoveel verschillende elementen met elkaar, waarbij creativiteit de rode draad was. Ik hoefde niet meteen vast te leggen wat voor baan ik na mijn studie zou gaan doen: ik zou meerdere ontwerpaspecten leren om zo mezelf als ontwerper te profileren! Dat hele brede aspect van de studie heeft me overgehaald en ik ben nog steeds blij met deze studiekeuze.
Waar verwacht/hoop je over 5 jaar te werken?
Ik werk momenteel als frontend developer en designer bij een internetmarketingbureau. Daar volgde ik mijn stage, tijdens de rest van de studie was dat mijn bijbaan en nu is het mijn eerste officiële baan. Dagelijks ben ik bezig met veel verschillende aspecten van ontwerpen. Of ik dit de komende vijf jaren ook blijf doen kan ik niet met zekerheid zeggen. Er zit nog steeds enorm veel leergierigheid en nieuwsgierigheid in mij. Vastleggen wat ik de rest van mijn carrière ga doen kan ik niet. Ik zie het wel! Ik heb het nu in ieder geval naar mijn zin en leer iedere dag weer nieuwe dingen.