Slow Mode
Nienke Diks
Slow Mode
Mijn afstudeeropdracht deed ik voor de provincie Noord-Brabant. Ik werkte een halfjaar voor het jongerenprogramma GRUTS van de erfgoedafdeling en heb me beziggehouden met hoe het Emmausklooster in Velp kan dienen als rust- en ontspanningsplek voor jongeren.
Het eindresultaat is het Slow Mode programma. Dit programma wordt door het Emmausklooster in Velp gedraaid en is speciaal ontwikkeld voor jongeren die willen ontsnappen uit de drukte van het dagelijks leven. Het programma wordt begeleid door fysieke kaarten en audio. De audio wordt beluisterd via audiocassettebandjes en een walkman. De kaarten bevatten oefeningen, de planning en activiteiten.
De ervaring begint thuis waar vijf dagen van tevoren de kaarten worden toegestuurd en eindigt thuis waar de deelnemers door middel van een unieke code toegang krijgen tot extra oefenmateriaal.
De deelnemers meten hun voortgang door op voorhand en achteraf een vragenlijst in te vullen via de website. Aan de hand van de antwoorden wordt een uniek Kapucijn karakter gegenereerd. Op het klooster zelf nemen de deelnemers deel aan verschillende activiteiten zoals tuinieren in de kloostertuin. Daarnaast worden via de kaarten meerdere oefeningen aangeboden voor in de vrije tijd. Denk hierbij aan mindfulness-, meditatie- of yogaoefeningen. Maar ook kaarten die de deelnemers helpen met hun telefoongebruik. Belangrijk is wel om te vermelden dat alles vrijblijvend is.
Hoe herken je dat een ontwerp door jou gemaakt is?
Wat mij uniek maakt als ontwerper is dat ik graag analoog te werk ga. Ik hou ervan om eerst veel op papier te zetten. Daarnaast herken je mijn ontwerpen aan de minimalistische, speelse en rustige vormen en kleuren.
Welk project, tijdens je opleiding, heb je het meest van geleerd?
Tijdens deze afstudeeropdracht heb ik mezelf het meeste ontwikkeld als ontwerper. Door voor het eerst zelfstandig een grote opdracht uit te voeren waarbij ik veel vrijheid en verantwoordelijkheid kreeg, heb ik echt het gevoel dat ik zelf iets heb neer kunnen zetten waar ik trots op kan zijn en waar mijn sterke kanten goed naar voren komen.
Waarom heb je gekozen voor de opleiding CMD en is dat tijdens de opleiding veranderd?
Als klein meisje tekende ik veel en maakte ik zelf al veel boekjes. Mijn oom is grafisch vormgever en ik keek altijd graag met hem mee. De veelzijdigheid en creativiteit van CMD sprak mij toen erg aan. Uiteindelijk steeg dit boven mijn verwachtingen uit en heb ik veel meer skills geleerd dan dat ik op voorhand verwacht had.
Waar verwacht/ hoop je over 5 jaar te werken?
Na CMD wil ik me verder specialiseren op het gebied van Illustratie en Storytelling. Hierna hoop ik een leuke baan te vinden op dit gebied bij een creatief en gezellig bedrijf. Daarnaast hoop ik ook mijn eigen webshop te beginnen waarop ik door middel van illustratie en grafische vormgeving persoonlijke kaartjes, portretjes of andere leuke content kan aanbieden.