Bosscheboom Actieweek

Fabiënne van den Hurk

Maartje Gerrits

Anouk Langeslag

Chloe Peterse

Julia Goes

De gemeente 's-Hertogenbosch heeft ons de opdracht gegeven om een concept te ontwikkelen waardoor de bewoners worden gestimuleerd hun steentje bij te dragen aan het vergroenen van de leefomgeving. Resultaat? Een super toffe actieweek, volledig in het teken van vergroening en verduurzaming en een mega enthousiaste opdrachtgever!

Tijdens de actieweek staat alles in de gemeente volledig in het teken van vergroening van de leefomgeving. De actieweek dient tevens als start van een langer lopende actie. Tijdens deze actie krijgen de bewoners de mogelijkheid om te sparen voor zaadbommen, welke gedropt kunnen worden op verschillende locaties in de gemeente. Op deze manier dragen de bewoners op een leuke en laagdrempelige manier bij aan het vergroenen van de leefomgeving. 

De flyer

Ieder huishouden in de gemeente krijgt een flyer thuis gestuurd met daarop een aankondiging voor de actieweek. Door het stappenplan op de achterkant te volgen, kunnen de bewoners eenvoudig deelnemen. Met behulp van de flyer kunnen deelnemers zich eenvoudig registreren, zonder onnodige persoonlijke gegevens achter te laten. De flyer is tevens gemaakt van groeipapier, waardoor de bewoners direct hun steentje kunnen bijdragen aan een groenere leefomgeving!

De applicatie

De applicatie is een aanvulling op het concept. De applicatie maakt het mogelijk om middels challenges de stad ’s-Hertogenbosch spelenderwijs te vergroenen. De individuele en gemeentelijke bijdrage aan de vergroening is terug te zien bij de fysieke boom op het plein voor het stadhuis, maar natuurlijk ook aan de verrijking van de biodiversiteit. 

Het afhaalautomaat

De automaat staat op diverse locaties binnen de wijken en is de plek waar bewoners hun gespaarde punten in de app kunnen inwisselen voor een zaadbom. Dit doen ze eenvoudig door het scannen van hun persoonlijke scancode in de app. Als je de zaadbom hebt gekregen kun je weer op avontuur uit via de app, deze zal je naar de volgende locatie leiden waar je je zaadbom kunt droppen.

De fysieke boom

Jouw input maakt het verschil. Dat verschil laat de Bosscheboom zien in haar interactieve visualisatie. De boom reageert op jouw acties en voltooide challenges en leert je op een laagdrempelige manier een steentje bij te dragen aan de biodiversiteit in de wijk.