ChatGPT Designer Toolkit

Rens Bosch

ChatGPT is tegenwoordig voor veel mensen bijna niet meer weg te denken. In veel werkvelden wordt er al volop gebruik van gemaakt, wat vaak sterk bijdraagt in de productiviteit en/of kwaliteit. Bij ontwerpers wordt Artificial Intelligence (AI) vaak gezien als concurrentie, waaronder dus ook ChatGPT. Daarom wilde ik onderzoeken wat ChatGPT voor grafisch ontwerpers kan betekenen, dit deed ik aan de hand van de volgende onderzoeksvraag: Hoe kunnen grafisch ontwerpers geïnformeerd worden over de mogelijkheden van het gebruik van GPT voor het begin van het ontwerpproces?

Conceptbeschrijving:

Het concept wat hieruit is ontstaan is de 'ChatGPT Designer Toolkit'. Het is een website waar (vooral) grafisch ontwerpers de mogelijkheden kunnen bekijken van ChatGPT bij het ontwerpproces. Op de startpagina zie je een spiraal met verschillende categorieën uit het ontwerpproces. Achter elke categorie zitten een aantal tools, elke tool heeft dan weer een eigen toolpagina (zie het voorbeeld van 'planning maken'). Hier vind je alles wat je nodig hebt om samen met ChatGPT de tool optimaal te kunnen gebruiken. Ook vind je hier de 'suggestie-knop', deze knop zorgt ervoor dat de toolkit actueel blijft, het geeft namelijk de mogelijkheid aan gebruikers om toolpagina's aan te vullen. Ik heb namelijk al gemerkt dat er door het gebruiken van de tool wel eens nieuwe inzichten opduiken, deze kunnen dan toegevoegd worden aan de toolpagina.


Participatory Design:

Het bepalen van de inhoud van de tools heb ik gedaan aan de hand van Participatory Design. Ik heb hiervoor een sessie opgezet waarin ik samen met de doelgroep verschillende stappen rondom een bepaalde tool langs loop. Hierdoor is alle inhoud samen met de doelgroep bepaald waardoor je ook tot informatie komt die nuttig is voor de doelgroep.