Databook

Martijn Varenhout

Heidi Kup

Ries Van Den Boomen

Ryan van Schijndel

Geert Van Eijk

Data Book is een online database waar je alle data van iedereen kan vinden. Door alle data openbaar te maken is data geen handelsmiddel meer. Er ontstaat een nieuwe economie.

Onze opdracht was om ipv. de huidige competitieve economie een nieuwe collaborative economie te ontwerpen. Deze nieuwe economie moesten we presenteren in een model. We hebben ervoor gekozen omdata en privac yals uitgangspunt te nemen. In de huidige economie is alles heel erg privacy gericht en daardoor is persoonlijke data veel geld waard. Apps maken bv. vaak gebruik van locatie, mail, naam enz. Deze data verkopen ze dan weer door aan ze partijen die daar advertenties mee kunnen maken. Ook hebben mensen vaak geen inzicht in hoe hun data gebruikt en waarvoor.

Om dit alles te veranderen hebben wij Data Book bedacht. In Data- Book staat alle data van iedereen. Iedereen heeft toegang tot deze en kan de data overal voor gebruiken. Als de data ergens voor gebruikt wordt kan iedereen dit ook inzien. Zo ontstaat er een transparante samenleving. Een aantal praktijk

 voorbeelden: - Sociall: een social media platform waarop je alles van iedereen kan zien. Geen fake insta foto's meer, maar volledige transpara- ntie. - Datanews: De nieuwsapp die gebruik maakt van Databook. Het nieuws is transparant doordat de gebruiker ook toegang heeft tot alle data.