De Intieme Gebaren

Dewi Hummelink

Mijn concept ‘De Intieme Gebaren’ is een digitale, visuele woordenboek in Nederlandse Gebarentaal. Speciaal ontworpen voor de dove jongeren van 12 tot 16 jaar oud, plus betrokkenen (ouders, docenten, tolken, GGMD-medewerkers etc.). De hoofdthema is de seksualiteit. 

Seksuele ontwikkeling is zeer belangrijk bij de jongeren in het puberteit. Het geldt ook bij de dove jongeren. Hoewel er veel complexe woorden aanwezig zijn, is er helaas beperkte seks-gerelateerde gebaren in de woordenboek. Bijna onmogelijk te vinden. Bovendien kennen zij sommige woorden/gebaren nog niet, en hebben een behoefte in een taaluitbreiding.


Daarom heb ik als een grafische ontwerper in afgelopen blok vijf verschillende gebaren geïllustreerd en een animatiefilmpje gerealiseerd. Dit huisstijl is fris, kleurrijk. toegankelijk, doof- en queervriendelijk. 


Als succes van dit woordenboek vooruit geboekt is, zal dit concept uitgebreid worden: bijvoorbeeld een derde poppetje toevoegen. Het zorgt voor meer diversiteit en inclusie. 

Contact Dewi Hummelink Website LinkedIn Mail