De KunstWijzer

Wendel van Gaal

De KunstWijzer is het resultaat van mijn onderzoeksvraag: Hoe kunnen we de betrokkenheid van jongeren bij kunst vergroten?

Deze app is speciaal ontworpen voor jongeren die al enige interesse hebben in kunst, maar wat begeleiding nodig hebben.  

Met de KunstWijzer app kunnen jongeren kunstwerken ontdekken op basis van hun locatie. Ze kunnen foto's maken, notities toevoegen en kunst delen met vrienden via de chatfunctie. De app heeft een gebruiksvriendelijke interface met aantrekkelijke kleuren om jongeren aan te spreken. 

Tijdens het proces besefte ik dat het onmogelijk was om alle kunstwerken in Nederland in de app op te nemen. Daarom heb ik waardevolle partners gezocht, zoals Pakje Kunst en CollectieGelderland. Pakje Kunst biedt kunstwerken ter grootte van een pakje sigaretten aan, gemaakt door lokale kunstenaars. CollectieGelderland heeft bijna 500.000 kunst- en cultuurvoorwerpen uit Gelderland in hun database en deelt deze graag met de app.  

Hoewel het huidige prototype alleen voor de provincie Gelderland is, is mijn uiteindelijke doel om de KunstWijzer app voor alle provincies in Nederland beschikbaar te maken. 

De ontwerpbenadering van de KunstWijzer is gericht op Experience Design, waarbij een boeiende en vernieuwende kunstervaring wordt gecreëerd voor jongeren door middel van de digitale app en gepersonaliseerde kunstwerken op basis van locatie.  

Een specifieke trend in de KunstWijzer is het gebruik van digitale technologieën en locatiegebaseerde functionaliteiten om jongeren op een interactieve en gepersonaliseerde manier bij kunst te betrekken. 

Met de KunstWijzer kunnen we jongeren op een vernieuwende en boeiende manier betrekken bij kunst, waardoor hun creativiteit wordt gestimuleerd en kunst toegankelijker en relevanter wordt in hun leven. 
Contact Wendel van Gaal LinkedIn Mail