De schaduw van kanker

Melanie van Falier

"Hoe kan ik als ontwerper een product ontwikkelen dat naasten van kankerpatiënten kan helpen bij het uiten van emoties?" Met deze vraag ben ik aan mijn individuele project begonnen, niet alleen om anderen te helpen bij het uiten van hun emoties, maar ook om mijn eigen emoties voor het eerst openlijk te uiten.
Maak kennis met de ondersteuningsdoos, speciaal ontwikkeld om naasten van kankerpatiënten te helpen bij het uiten van hun emoties. Dit product is voortgekomen uit mijn persoonlijke reis en mijn verlangen om ondersteuning te bieden aan de vaak over het hoofd geziene naasten.

Hoewel er veel aandacht is voor kankerpatiënten, is er nog steeds een gebrek aan steun voor hun naasten. Als voormalig naaste van een kankerpatiënt begrijp ik dit maar al te goed. In januari 2019 kregen wij het nieuws dat mijn moeder borstkanker had. Dit zorgde voor een emotionele periode waarin ieder van ons gezin anders met de situatie omging. Gelukkig werd mijn moeder datzelfde jaar nog geopereerd en kankervrij verklaard. Desondanks blijft de impact voelbaar, zelfs na enkele jaren.

Twee op de drie naasten ervaren onvoldoende ondersteuning. Daarom ben ik begonnen met het concept van de ondersteuningsdoos. Deze doos is onderverdeeld in drie categorieën: het geïllustreerde verhaal, jouw verhaal en jouw herinneringen.

Met de ondersteuningsdoos wil ik bewustwording creëren voor het probleem en daarmee naasten laten beseffen dat zij er niet alleen voor staan en dat deze gevoelens normaal zijn. Zo hoop ik waardevolle hulp te bieden voor het zetten van een eerste stap bij naasten bij het uiten van hun emoties en wellicht ook een eerste stap in het verwerkingsproces van deze emoties. Als ik slechts één naaste kan helpen, zou dat al fantastisch zijn.
Contact Melanie van Falier LinkedIn Mail