De Seks Truck

Simone van de Leur

Hoe kunnen wij als ontwerpers, leerlingen uitdagen van elkaar te leren, door onbesproken thema’s in de seksuele vorming op school, nu bespreekbaar te maken?


Tijdens mijn afstuderen ben ik gaan onderzoeken hoe ik de doelgroep middelbare scholieren een inclusievere, realistischere en uitgebreidere seksuele vorming kan bieden. Na veel field research, contact met experts en brainstormsessie ben ik uiteindelijk tot de Seks Truck gekomen. 

De Seks Truck is een laagdrempelige vorm van seksuele voorlichting. Deze vrolijke truck gaat langs scholen waar leerlingen bronnen naar informatie kunnen vinden, samen kunnen kletsen over het onderwerp seksuele voorlichting, verhalen van scholen waar de bus al is geweest kunnen vinden en een ‘gastenboek’ kunnen invullen. Bij deze bus is ook een expert te vinden om eventuele vragen te beantwoorden of met leerlingen te praten.

Hoe herken je dat een ontwerp door jou gemaakt is? 

Ik ga altijd opzoek naar een unieke en verrassende ontwerpoplossing en probeer verder te gaan dan de meest voor de hand liggende optie. In mijn ontwerpen zit ook vaak een experimenterend stukje en een sterke grafische stijl.   


Welk project, tijdens je opleiding, heb je het meest van geleerd? 

Tijdens het vak contextual concepting uit leerjaar 1 heb ik ontdekt dat ik het erg leuk vind om verschillende experimenten uit te voeren om tot een ontwerp te komen. Iets wat ik later vaker tijdens projecten toegepast heb. Als tweede heeft het persoonlijke project tijdens de verdieping mij veel geleerd. Het was erg gaaf om zelf een project te mogen bedenken en gaf mij de kans om mijn liefde voor natuur hierin te verwerken.  


Waarom heb je gekozen voor de opleiding CMD en is dat tijdens de opleiding veranderd? 

Na mijn mbo-opleiding grafische vormgeving zocht ik iets wat daar goed op aansluit maar uitgebreider is. CMD leek mij hier perfect voor. Ik ben nu nog altijd blij dat ik voor deze opleiding gekozen heb en zo (ook met mijn minor kunst, creëren en onderzoek) veel nieuwe mogelijkheden binnen het ontwerp vak heb geleerd en ontdekt.  


Waar verwacht/hoop je over 5 jaar te werken? 

Over 5 jaar hoop ik als art director bij een creatief bureau te werken. Zo hoop ik me met alle onderdelen van een ontwerp bezig te kunnen houden, van begin tot eind.   


Contact Simone van de Leur LinkedIn Instagram Mail