Eindhoven door mij bekeken

Morgan Burke

Ontwerp posterserie voor Project Visual Design - Blok 1.

Na weken onderzoek te hebben gedaan naar wat het de uitwerking van mijn poster reeks zou worden is het eindelijk gelukt. Ik heb als thema/onderwerp ‘dag en nacht’ gekozen, dit kwam voort uit het onderwerp ‘licht’ omdat het me opgevallen is dat Eindhoven vooral om licht draait. Het leek mij prettiger om met dag en nacht te werken omdat ik hierin het dag leven (in het licht) kan laten zien en het nacht leven (in het donker).

Ik heb voor mijn reeks ongeveer dezelfde compositie gebruikt, de basis ervan is eigenlijk een horizontale scheidingslijn in het midden van de poster. Deze lijn scheidt de dag van de nacht. Hier zie je dus ook aan de ene kant dat het donker is met een maan, en aan de andere kant is het licht met een zon. Deze scheidingslijn dient ook als spiegellijn. Ik heb namelijk karakteristieke silhouetten van het dag- en nachtleven uitgeknipt en aan beide kanten van de lijn gezet. Maar de silhouet onder de lijn is gespiegeld.

In beide posters staat er een van de twee tijden in de ‘spotlight’. Gaat het dus om de dag poster (poster 1), dan zie je dat de dag zijde boven staat. Hier zie je de silhouetten met grote vormen. Dit zijn bekende bouwwerken in Eindhoven. In de nacht poster (poster 2), zie je dat de nacht zijde met de maan boven staat. Hier zie je het ‘kleiner Eindhoven’. De silhouetten zijn ook relatief kleiner dan die van poster 1. Hier heb ik het nachtleven afgebeeld. Dansende mensen, een biervat, een barkruk, een discobal.

Met dit idee probeer ik een soort van ‘omdraai-wereld’ af te beelden. Dit effect heb ik versterkt door met het lettertype te spelen door het om te draaien en te inverteren. Hierdoor kreeg ik een vreemd maar interessant effect wat goed werkt voor de poster. Bij de titel en het woordje ‘nacht’ heb ik dit toegepast. Aan de onderste kanten van de poster heb ik dit niet toegepast omdat dit dan lastig te lezen zou zijn en zeker in de omgekeerde zijde. Verder heb ik nog wolken in de dag kant toegevoegd, en sterretjes in de nacht kant.