Feed on plastic

Emilie van Berkel

Microplastic zijn kleine deeltjes plastic. Door onze plastic consumptie belanden deze deeltjes in ons lichaam. We hebben een interactieve installatie gecreëerd die deze bewustwording met zich mee brengt. Het microplastic is in de vorm van epoxy balletjes met stukjes plastic erin gevisualiseerd om de verleiding van plastic consumptie te benadrukken. De balletjes worden op een tong gelegd die als landingsbaan functioneert om de inname van het microplastic te benadrukken. Vervolgens wordt het microplastic in de vorm van een knikkerbaan door een transparant vrouwelijk lichaam geslingerd totdat het in één van de organen blijft steken. Op deze manier wordt de doelgroep geconfronteerd met de blijvende schade van microplastic in dat orgaan. Alles is gemaakt van gerecycled plexiglas zodat daarmee ook de oplossing wordt geboden in plaats van alleen geconfronteerd te worden met het probleem.

Hoe herken je dat een ontwerp door jou gemaakt is?   

 Ik vind het belangrijk dat mijn werk een bepaalde maatschappelijke relevantie heeft. Op deze manier wil als ontwerper graag een steentje bijdragen. Daarnaast stop graag een speels aspect in mijn werk om op een luchtige manier informatie te kunnen overbrengen.     

 

Welk project, tijdens je opleiding, heb je het meest van geleerd?   

 Ik heb het meest geleerd van mijn meeloopstage in het derde jaar.  Het was fijn om een voorproefje te kunnen ervaren van het werkende leven. Ook heb ik een persoonlijk groei meegemaakt waardoor ik mijn projecten daarna meer richting heb kunnen geven. 


 Waarom heb je gekozen voor de opleiding CMD en is dat tijdens de opleiding veranderd?   

 Ik was voor de opleiding CMD met theater bezig. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik op zoek was naar een opleiding die bezig is met was op dit moment relevant is maar waarbij ik nog steeds creatief kan zijn. Gedurende de opleiding ben ik erachter gekomen dat je die relevantie op veel verschillende manieren kan toepassen.


 Waar verwacht/hoop je over 5 jaar te werken?   

 Over 5 jaar hoop ik ergens te werken waar maatschappelijk ontwerp en creativiteit samengaan. Hierin wil ik graag mijn vaardigheden verbeteren zodat ik door kan groeien tot een betere ontwerper.


Contact Emilie van Berkel LinkedIn Mail