Het Innovatie kwartier

Nancy Zhang

Sara Starmans

Giel Vugts

Carolien van Meer

De vraagstelling aan ons groepje luidde als volgt: 'Hoe zorgen we dat het Innovatie kwartier een plek wordt dat mensen, instellingen en bedrijven weten te trekken en binden?'

Het Innovatie kwartier moet een broedplaats voor ICT & Data worden, Den Bosch wil zich hier namelijk in positioneren, waar het hart gevestigd is op deze locatie

Ons groepje 7A is de afgelopen 8 weken hiermee aan de slag gegaan. De challenge van deze opdracht is dat het om een plek gaat die nog in ontwikkeling is, waar enkel project,- en gebiedsplannen vastleggen. 

De eerste weken waren erg onduidelijk en niet makkelijk. Pas na de tussenpresentatie in de raadszaal werd ons eindpunt pas écht duidelijk. Waarbij we voor ons concept in een tijdbestek van 10-20 jaar moeten bedenken. Niet makkelijk vonden we zelf.

Uiteindelijk zijn we op een tof concept gekomen waarbij we verandering - tijdreizen - verleden - toekomst als leidraad nemen. Hiernaast zie je 3 mogelijke oplossingsscenario's in beeld om ons huidige probleem te tackelen.


1) De tunnel van morgen

Dit is een routing die de letterlijke verbinding legt tussen het station en het innovatie kwartier, die bedoeld is voor werkende, bewoners en buitenstaanders. Binnen deze tunnel maak je een reis vanuit het verleden (historie) - heden (wat speelt er nu) - toekomst (Het innovatie kwartier). De beweging op de looppad wekt energie op die zorgt voor een energie neutrale oplossing. Verder vallen er activiteiten te beleven zoals het ontdekken door middel van AR. Om de duurzaamheid terug te laten komen op de tunnel een plek om sociale cohesie te vormen. Een rustgevende plek om bijelkaar te komen, waarbij energie neutraal centraal staat en fysieke beweging wordt gestimuleerd door toestellen (wip wap, schommel etc.) 

2) De Sky train

Letterlijk verbinden met de plek

Dit is een andere manier naast de tunnel hoe mensen het Innovatie kwartier kunnen bereiken en bezoeken. Een bijzonder vervoersmiddel, dat door zijn uiterlijk past bij het Innovatie kwartier. Binnen in laten we sociale interactie terugkomen door digitale tafels waar passagiers met elkaar op een laagdrempelige manier een spel (ping pong) spelen. Het is vooral bedoeld om transport gemakkelijk te houden en ervoor zorgen dat er zo min mogelijk auto's het IVK bereiken.


3) Het Inno centrum

Het Inno centrum is een data experience center dat op een vaste plek te bezoeken is. Hier valt veel te ontdekken en te beleven op het gebied van data en innovatie. Iedere maand staat een nieuw thema in de spotlights en worden projecten tentoongesteld van de bedrijven die zijn gevestigd in het IVK, maar ook scholen en instellingen. Het is er voor jong en oud, met als gedachtegang: als je benieuwd bent wat de toekomst zal brengen, dat je die vraag hier beantwoord zult krijgen. 

Waar Eindhoven bekend staat om Dutch Design Week, heeft het Innovatie kwartier: het Inno centrum


De plattegrond geeft weer waar alle prototypes zich bevinden.