Kans & GO

Stijn Burgers

Kans & GO

Een bordspel waarin je je verplaatst in personages met verschillende beperkingen en door minigames meer kennis en begrip krijgt voor mensen met een beperking.


Projectomschrijving:

Er heersen nog veel onbewuste vooroordelen en mensen weten niet altijd goed hoe zij zich moeten gedragen naar iemand met een beperking, waardoor deze anders behandeld worden en minder kansen krijgen in de maatschappij. Hieruit is de volgende hoofdvraag gekomen:

Hoe kan ik meer begrip en bewustwording voor mensen met een beperking creëren bij jongvolwassenen, die hier volledig buiten staan, doormiddel van experience design en gamification?

Met dit project wilde ik mensen op een leuke manier kennis laten maken met mensen met verschillende beperkingen en hen hier meer over leren. Na kleine testjes en veel iteraties is daar dit bordspel "Kans & GO" uit gekomen, een spel waarin elke pion een personage is. Elke personage heeft een andere beperking. Je speelt één van deze personages en leeft je dus in deze persoon in. Door het spel heen kom je situaties tegen, die dat personage meemaakt in het dagelijks leven als gevolg van de beperking. Dit zijn negatieve situaties, maar ook zeker positieve ervaringen. Daarnaast zitten er 4 minigames in het spel, die elk op een eigen manier bijdragen aan het vergroten van empathie en kennis van de spelers.  


Hoe herken je dat een ontwerp door jou gemaakt is? 

Ik vind het als ontwerper belangrijk dat een product er niet alleen leuk uit ziet, maar ook goed doordacht is. Ik ben een ontwerper, die altijd goed onderzoek doet, zodat alles te onderbouwen is. 

Daarnaast kun je mijn ontwerpen herkennen aan het kleurgebruik en vormen. Ik hou altijd van kleurrijke ontwerpen, die opvallen, maar door een goede balans met rustige kleuren toch overzichtelijke blijven. Ook ben ik een een echte perfectionist en pak ik elke kans om ook een animatie te kunnen maken.


Welk project, tijdens je opleiding, heb je het meest van geleerd? 

Ik heb met alle vakken en projecten veel kunnen leren, maar heb denk ik nog wel het meest kunnen leren tijdens mijn stage. Hierbij moest ik echt ontwerpen voor het werkveld en mijn ontwerpen verantwoorden aan de opdrachtgevers. Ik leerde hier vooral om niet alleen iets te maken wat ik zelf mooi vind, maar ook rekening te houden met de wensen van de klant. 


Waarom heb je gekozen voor de opleiding CMD en is dat tijdens de opleiding veranderd?

Voordat ik aan CMD ben begonnen zat ik een half jaar op de universiteit. Ik merkte hier al snel dat ik daar mijn creativiteit niet kwijt kon, iets wat ik wel nodig heb. Ik heb er toen voor gekozen voor CMD, een creatieve opleiding, die ook nog heel breed is. Tijdens de opleiding heb ik wel eens gedacht dat een opleiding specifiek op grafisch design of animatie misschien beter had gepast, maar ben achteraf blij dat ik nu extra breed ben opgeleid!


Waar verwacht/hoop je over 5 jaar te werken?   

Ik heb nooit zo veel plannen voor de toekomst. Ik weet nog niet eens wat ik na de zomer ga doen! Ik zie wel wat er op mijn pad komt!

Contact Stijn Burgers Website LinkedIn Instagram Mail