KLIJFapp | Use it or lose it

Mayke van der Kruijssen

Korte samenvatting van project 

Mijn afstudeeropdracht is in opdracht van Onderwijs Maak Je Samen. Mijn opdracht focust zich op de nazorg van de KLIJFdag. 

De KLIJFdag is een training waarin onderwijsprofessionals leren over wat er in je brein gebeurt wanneer er je iets leert. Dit passen ze toe op onderwijsvraagstukken. 

Een korte samenvatting van het probleem is dat KLIJFdocenten aangeven dat de nazorg die nu wordt meegegeven niet goed genoeg aansluit bij de KLIJFdag. De deelnemers geven ook aan dat ze het lastig vinden om met de stof verder te gaan. 

Hiervoor heb ik de KLIJFapp ontworpen. Een app die gebruikt maakt van een wetenschappelijk onderbouwd interval, waarop de deelnemer spellen krijgt die met de hersenen te maken hebben. Dit alles om de KLIJFdag beter te laten beklijven door het in het lange termijn geheugen op te slaan.

Hoe herken je dat een ontwerp door jou gemaakt is? Mijn projecten hebben altijd een diepere betekenislaag. Soms doe ik dit door middel van het gebruik van een spreekwoord en in mijn afstudeerproject heb ik dit bijvoorbeeld gedaan door de schematische tekening van impuls overdracht in de hersenen als basis layout van de app te gebruiken. Ik vind dit leuk omdat je dan een soort symbolisme in je werk krijgt. Hierdoor moet je goed naar het werk kijken om de "Easter Eggs" te kunnen zien. 

Welk project, tijdens je opleiding, heb je het meest van geleerd? 

Bij mijn individuele project kwam ik er achter dat wanneer je een onderwerp kunt kiezen wat je boeit, dat het dan eigenlijk niet uitmaakt wat je gaat maken zolang je er zelf maar 100% achter staat. Je kunt het dan samen met de ontwerp criteria helemaal naar je eigen hand kneden in de verdieping. Dat vond ik echt tof! 

Waarom heb je gekozen voor de opleiding CMD en is dat tijdens de opleiding veranderd? 

 Ik heb gekozen voor CMD omdat het voor mij precies de goede balans was tussen concrete vakken, zoals copy writing en business vakken en creatieve vakken zoals de projecten. Toen ik aan coderen begon vond ik het ietsjes minder leuk, omdat dit voor mij echt heel lastig was. Ondanks dat ik uiteindelijk niks meer met coderen doe, snap ik wel hoe ik een webdesign aan kan leveren aan developpers zodat zij er meteen mee aan de slag kunnen. 


Waar verwacht/hoop je over 5 jaar te werken? 

 Mijn doel voor de komende 5 jaar is voornamelijk om veel meters te maken als grafisch ontwerper. Ik hoop dit bij een reclamebureau te mogen doen waar ik de ruimte heb om mijn talenten te ontdekken. 

Contact Mayke van der Kruijssen Website LinkedIn Mail