Kom Aan Boord

Sanne van Run

Een project over het onboarden van nieuwe klanten binnen het bedrijf Vindkracht13.

Uit opdracht van het bedrijf Vindkracht13 ben ik aan de slag gegaan met het ontwerpen van een gestandaardiseerd onboarding proces voor nieuwe klanten. Met als doel: tevredenheid creëren zowel intern als bij de klant om deze vervolgens promotor te maken van Vindkracht13.

Om dit te realiseren heb ik een onderzoek gedaan naar de ideale onboarding voor nieuwe klanten. Waaruit duidelijk communiceren en vertrouwen creëren bij de klant door transparantie als belangrijkste naar voren kwam. Na wat experimenteren kwam ik uit bij een luchtballon reis, omdat deze veel overeenkomsten heeft met een marketing reis. Doormiddel van storytelling heb ik dit in een verhaal verwerkt, waarin het archetype Vince  op reis gaat. Hier heb ik voor gekozen om nieuwe klanten te enthousiasmeren en de marketingtaal beter te laten begrijpen. Om deze reis te verwezenlijken heb je natuurlijk een koffer nodig welke onderdeel is van de onboarding als welkomstcadeau. Deze koffer is gevuld met spullen die je normaal ook mee zou nemen als je op reis gaat (ticket, routebeschrijving, spannend verhaal, puzzel (de houten luchtballon), muziek, mok, zonnebril, contactgegevens en een lampje). Dit alles heb ik gevangen op een webpagina waar met een tijdlijn de stappen van de twee maanden durende onboarding duidelijk worden doorlopen. Samen vormt dit stap voor stap de onboarding experience voor nieuwe klanten.

Hoe herken je dat een ontwerp door jou gemaakt is? 

Als ik terugkijk naar mijn tijd op CMD neem ik de opdrachten die ik krijg vaak met een letterlijk randje. Zoals in dit project waar ik ben gegaan voor letterlijk aan boord gaan van de luchtballon (onboarding). Ook denk ik vaak erg toekomstgericht, denk ik out of the box om iets vernieuwends neer te zetten en ben ik op zoek naar oplossingen die werken op de lange termijn. Over het algemeen laat ik me inspireren door mijn omgeving, dingen die ik in het dagelijks leven tegenkom of die spelen om mij heen. 

Welk project, tijdens je opleiding, heb je het meest van geleerd? 

Ik heb even goed nagedacht, maar ik kan toch echt niks anders bedenken dan het afstuderen. Tijdens het afstuderen krijg je de tijd je te verdiepen in je onderwerp en hier echt je eigen interesses en vaardigheden in te verwerken. Je leert jezelf kennen als ontwerper wat heel waardevol is. Doordat je het project afsluit met een expositie krijg je ook de gelegenheid om je werk te delen met anderen waardoor je veel positieve reacties krijgt. Dit geeft je zelfvertrouwen voor het vervolg van je carrière. Je kunt trots terugkijken op je harde werken en ontwikkelingen.

Waarom heb je gekozen voor de opleiding CMD en is dat tijdens de opleiding veranderd? 

In havo 4 begon ik al met zoeken naar een geschikte HBO opleiding. Ik had werkelijk geen idee wat ik wilde gaan doen. Mijn interesses lagen bij bèta vakken en vooral wiskunde B lag mij goed. Hierdoor werd ik automatisch de technische kant opgestuurd. Ondanks dat ben ik echt bij alle opleidingen gaan kijken waar ik ook maar een beetje interesse in had. Denk aan makelaardij, rechten, werktuigbouwkunde, hotelschool en de HAS. Een van mijn eerste open dagen was CMD en ondanks al die andere open dagen is de studie me altijd bijgebleven. Het trok mij dat het vernieuwend was en je op creatieve manieren op zoek ging naar oplossingen. De keuze voor CMD heb ik uiteindelijk gemaakt, omdat me het de meest leuke studie leek die ik het beste bij mij vond passen. 

Waar verwacht/hoop je over 5 jaar te werken? 

Eerlijk gezegd heb ik nog geen idee waar ik mezelf over 5 jaar zie werken. Tot nu toe heb ik mijn keuzes altijd gemaakt door af te gaan op wat ik het leukste vind. Dit zal ik dus ook blijven doen en op die manier zal ik vast wel uitkomen op een plek waar ik het naar mijn zin heb. Wel kriebelt het bij mij om wanneer ik genoeg ervaring heb als freelancer aan de slag te gaan...

Contact Sanne van Run Website LinkedIn Instagram Mail