Kwetsbaarheid van de honingbijen

Geert van Osch

Lize Grunder

Wij kozen voor een dataset van de nationale bijentelling van Naturalis. Hierin viel ons op dat de honingbijen heel gevoelig zijn voor de hoeveelheid zonlicht en temperatuur op een dag.
Dit hebben we gepresenteerd aan onze jonge doelgroep door een fysieke bijenkorf te maken waar een led-strip en lichtsensor in zit verwerkt. Daarnaast hebben we ook een controledoosje gemaakt waarmee de gebruiker de zonsterkte en temperatuur kan beïnvloeden.

Als je de felle zon op de ingang van de bijenkorf schijnt, zie je het landschap op de achtergrond veranderen naar dag, zie je méér lampjes in de bijenkorf aangaan, én hoor je een bijenkoningin vertellen dat het dag is.

Wat de bijenkoninging roept hangt ook af van de temperatuur. Stel nou dat je de thermometer op zijn hoogste standje zet, hoor je de bijenkoninging uitleggen dat het té heet is om te slapen en dat ze bij de ingang moeten flapperen met hun vleugels om de korf te verkoelen. Zo zijn er 6 combinaties van dag/nacht en temperatuur te ontdekken. Elke combinatie heeft zijn eigen voice-line van de bijenkoningin.
Contact Geert van Osch LinkedIn Mail
Lize Grunder Mail