Laat het niet je laatste appje zijn

Heidi Kup

Hoe kan ik het gedrag van bestuurders tussen de 18 en 24 jaar beïnvloeden, zodat zij minder geneigd zijn hun telefoon te gebruiken achter het stuur? Met deze vraag heb ik mij de afgelopen maanden bezig gehouden. Mijn oplossing? Een complete VR-experience met een 360 graden campagne. Doordat jongeren kunnen ervaren hoe het is om door afleiding een ongeluk te hebben, schrikken ze hiervan en zullen ze bewuster omgaan met hun smartphone gebruik achter het stuur.

Maar liefst 83% van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar geeft aan hun telefoon te gebruiken achter het stuur. Redenen hiervoor zijn verslaving, nieuwsgierigheid en als belangrijkste: overschatting. Jongeren overschatten zichzelf en denken goed te kunnen multitasken tijdens het rijden. Ze denken dat ze geen ongeluk krijgen door appen achter het stuur, omdat het tot nu toe altijd goed is gegaan. Met mijn VR-experience wil ik dit beeld veranderen. 

Na het rijexamen bij het CBR is de leerling verplicht om deel te nemen aan de ervaring. De leerling neemt plaats in een autosimulator en krijgt een VR-bril op. De leerling gaat een stuk rijden en wordt afgeleid door berichten op een smartphone. Door de afleiding is de weg niet meer goed zichtbaar en vindt een aanrijding plaats. Doordat de autosimulator ook helemaal meebeweegt voelt de ervaring heel realistisch. Vervolgens zie je heftige beelden van een zwaargewond slachtoffer omringd door hulpverleners. Dit is wat jij hebt aangericht door het versturen van appjes… Door het schrikeffect van deze ervaring denken de “nieuwe” bestuurders extra goed na voor ze hun telefoon gebruiken achter het stuur. 

Om te voorkomen dat het schrikeffect van de ervaring vervaagt na verloop van tijd, wordt er ook gebruik gemaakt van een 360 graden campagne. Op social media, langs de weg en op TV word je op meerdere manieren herinnerd aan de gevolgen van appen achter het stuur.

Hoe herken je dat een ontwerp door jou gemaakt is? 

Een ontwerp van Heidi herken je vaak aan het minimalistisch design en gebruik van “nieuwe” technologieën. Mijn ontwerpen zijn vaak in een moderne en ietwat futuristische stijl. Ook zijn veel van mijn ontwerpen voor het oplossen van een maatschappelijk probleem. Het creëren van ervaringen die bij blijven probeer ik ook te verwerken in mijn ontwerpen. 

Waarom heb je gekozen voor de opleiding CMD en is dat tijdens de opleiding veranderd?

Ik wist een ding zeker; ik wil iets doen met techniek en design. Ik vond nieuwe technologieën altijd erg gaaf, maar wilde ook graag creatief bezig blijven. Welke richting precies wist ik nog niet. Toen ik bij de opleiding CMD ging kijken wist ik meteen dat ik dat wilde gaan doen. De opleiding is heel breed en je gaat allerlei verschillende vormen van techniek en design uitproberen. Tijdens mijn opleiding ben ik steeds meer interesse gaan krijgen in animaties en het maken van 3D visualisaties. Dit is dan ook waar ik in veel projecten mijn focus op heb gelegd. Ik heb veel geleerd over het oplossen van ontwerpproblemen en hoe je deze op een gestructureerde manier moet aanpakken. 

Binnen CMD heb ik veel verschillende kanten van de wereld van techniek en design gezien en uitgeprobeerd. Hier heb ik veel van geleerd en heb ik mezelf goed kunnen ontwikkelen tot de ontwerper die ik nu ben. Ook heb ik daardoor goed kunnen ontdekken welke gebieden mij minder liggen, maar vooral welke gebieden mij goed liggen en waar ik in verder wil.  

Hoe zie jij jezelf over 5 jaar op het gebied van werk?

Ik hoop nog veel verschillende kanten van de creatieve wereld te mogen ontdekken. Omdat er veel verschillende delen zijn waar mijn interesses en passie liggen, vind ik het moeilijk te zeggen waar ik over 5 jaar sta. Op dit moment zou ik zeggen dat ik over 5 jaar werk in een studio waar ze veel gave architectuur visualisaties en VR ervaringen maken. Ook lijkt het me erg tof in dezelfde richting een eigen bedrijfje te beginnen. Ik heb een grote passie voor 3D en architectuur en zou het dan heel gaaf vinden hier mee aan de slag te gaan. 

Wil je meer weten? Stuur me dan een berichtje!
Contact Heidi Kup LinkedIn Mail