Mandatory Fingerprints

Joost Cornelissen

Dion Uijens

We hebben een interactieve installatie voor Amnesty International ontworpen, gericht op massasurveillance in China en specifiek het verzamelen van biometrische identificatie, met de focus op vingerafdrukken.
Gebruikers beginnen met het scannen van hun vingerafdruk, symbolisch voor biometrische surveillance. Vervolgens kan de gebruiker een land kiezen dat vergeleken gaat worden met China. Hierna aanschouwen ze het gebruik van biometrie van het gekozen land alvorens over te gaan naar een dynamische “Biometrische Speed Run” tussen China. De race visualiseert op indrukwekkende wijze het verbazingwekkende gebruik en verzameling van biometrische gegevens in China, waarmee gebruikers worden geconfronteerd met de omvang ervan. 

Na de animatie wordt verteld dat ze de petitie kunnen ondertekenen om het verzamelen van biometrische gegevens tegen te gaan. Dit kan de bezoeker doen door zijn vingerafdruk achter te laten door een vinger op een inkt pad te drukken en deze op een wit vel te plaatsen. Hiermee verzamelen we stemmen om het gebruik van biometrische gegevens tegen te gaan of in ieder geval de gebruiker bewust te laten worden over het verzamelen van biometrische gegevens. Dit is natuurlijk dubbel op omdat ze door het ondertekenen, hun biometrische gegevens zomaar achterlaten maar hiermee dus wel willen aangeven dat ze tegen het verzamelen hiervan zijn. Hiermee testen we of de gebruiker zich bewust is geworden van het verzamelen van biometrische gegevens.
Contact Joost Cornelissen LinkedIn Mail
Dion Uijens LinkedIn Mail