Mitu Mitu

Pien de Haas

Caspar Grielen

Romy Zuidhof

Project Mitu Mitu is ontstaan vanuit het Amnesty project waarbij wij de opdracht kregen een fysieke installatie te maken gerelateerd aan de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking en de mensenrechten in China. Initieel was het project dan ook gericht op #metoo in China en hieruit is ook de naam Mitu Mitu ontstaan. Dat afgeleid is van de Chinese term 'Rijstkonijn' om censuur te voorkomen. Onze twist daarop is de naam Mitu Mitu, ook wel een Latijnse benaming voor de Alagoasmesbekpauwies vogel.

Uit ons onderzoek uitgevoerd door middel van een Enquête binnen de doelgroep jeugdsporters tussen de 18 en 25 jaar (zowel amateurs als topsporters), bleken er regelmatig #metoo-voorvallen plaats te vinden in de jeugdsportwereld. Dit motiveerde ons om hiermee aan de slag te gaan en een campagne in te richten om #metoo binnen de jeugdsport aan het licht te brengen op een veilige en anonieme manier. Zo kunnen er via onze responsive website meldingen worden gedaan waarin de melder enkel zijn/haar leeftijd, sport, sportclub en de impact die de situatie heeft gehad doorgeeft (en indien de melder dit wilt de situatie beschreven). We hebben er bewust voor gekozen om de melder aan te laten te geven wat de impact van het voorval is geweest, aangezien dit voor iedereen anders zal zijn. Na het indienen zal de melding als bolletje op de website verschijnen. Ieder individueel bolletje staat dus voor één #metoo-melding binnen de jeugdsport. Afhankelijk van de aangegeven impact zal de kleur van het bolletje de impact uitdrukken. Ook zullen de bolletjes vanuit dezelfde sportclub aan elkaar verbonden worden, om inzicht te geven wanneer het op één sportclub vaker voorkomt.

Om de doelgroep te kunnen bereiken met onze campagne hebben we bierviltjes gemaakt die in de sportkantines gebruikt kunnen worden. Deze bierviltjes hebben aan de ene kant een QR-code die doorverwijst naar de Instagram-pagina van het project (projectmitumitu op Instagram). Aan de andere kant van het viltje staat het logo van het project die door middel van AR met een telefooncamera de website met daarop de meldingen toont (met als doel uiteindelijk mogelijk te maken dat de eventuele meldingen van de desbetreffende sportclub getoond worden).


Contact Pien de Haas Mail