OUR FRIDGE

Bram Willemsen

Ik vind het belangrijk dat we de diversiteit in de samenleving zien omdat het laat zien dat er vele manieren zijn om te leven en te denken. Het helpt vooroordelen en stereotypen te doorbreken en moedigt respect aan. Door diversiteit te omarmen, stimuleren we empathie en begrip.

De onderzoeksvraag waar ik mij dus mee bezig heb gehouden is: Hoe kan ik als ontwerper de diversiteit in de samenleving weergeven zodat gebruikers bewuster worden van hoe we als mensen van elkaar verschillen?

  Om diversiteit weer te geven ben ik foto’s van koelkasten gaan verzamelen. Een koelkast verteld veel over een persoon:

- Aan de hand van dure producten kan je bekijken of iemand zuinig is met geld of niet. 

- Heb je een geordende koelkast of niet. 

- Is je koelkast helemaal vol of staan er maar paar producten in. 

- Ben je heel netjes of maakt een vieze koelkast niet uit. In totaal heb ik 30 foto’s verzameld van koelkasten. 

Als middel om deze foto’s weer te geven heb ik een koffietafelboek ontwikkeld. Koffietafelboeken worden vaak opengeslagen en doorgebladerd in sociale situaties, zoals wachtruimtes, ontvangstruimtes of bij mensen thuis. Het feit dat ze gemakkelijk toegankelijk zijn, moedigt anderen aan om een gesprek er over te hebben. Dit maakt het boek een effectieve manier om een discussie op gang te brengen en bewustzijn te creëren rond een bepaald onderwerp, zoals in dit geval diversiteit. 

Je wilt de foto’s goed naast elkaar zien zodat je de koelkasten makkelijk met elkaar kan vergelijken, daarom heb ik een harmonicaboek gemaakt. Ik heb eerst 10 kleine prototypes gemaakt en getest bij de gebruiker. Daar kwam een favoriet uit en die ben ik gaan itereren tot wat nu mijn eindproduct is. De pagina’s kan je op drie manieren bekijken: 1. Je kan het boek rechtop neerzetten en als een harmonica uittrekken. 2. Je kan de voorste pagina in de kaft schuiven en het als bladzijdes omslaan. 3. Je kan de pagina’s helemaal uittrekken waardoor er een lange collage onstaat.