Sociaal Vergelijken

Niels Feijen

Oké.

Mijn project gaat over sociaal vergelijken. En het relativeren daarvan. Dit alles moet plaatsvinden in een publieke ruimte waar mensen op een enigszins cynische manier bewust worden gemaakt van het feit dat het oké is om te zijn wie je bent. Dat het geen zin heeft om jezelf te vergelijken.

Hierbij komt kijken dat sociaal vergelijken op een opwaartse (lees: nuttige) manier kan, maar ook op een neerwaartse (lees: destructieve) manier. Alles begon met het idee "The Social Pill". Een pil die je zoveel zelfvertrouwen geeft waardoor je jezelf nooit meer hoeft te vergelijken met anderen. Bijkomend voordeel: je word er niet arrogant van. Deze 'drugs' heb ik uitgedeeld aan mensen en aan hen gevraagd of ze zo'n pil zouden nemen. Het volgende idee had de titel "Dit is niks". Een applicatie die opstart zodra je in een publieke ruimte bent. Een plek waar we continu op onze telefoon kijken. Maar wat als er even niks is?


Het laatste idee heeft een ietwat persoonlijke wending gekregen. Namelijk mijn hoofd. Ja, je leest het goed. In het kader van sociaal vergelijken op basis van uiterlijk. Daarbij komt kijken dat vergelijken gebeurt aan de hand van verwachtingen. En die zitten ook weer in je hoofd. En hierin wilde ik de grens op gaan zoeken. Wanneer word iets ongemakkelijk? Zou je je eigen hoofd opeten? Zou je je eigen hoofd in de wasmachine stoppen?


Mocht je nu denken: "Waar is de rest?🤔 Ik wil meer zien." Dat kan. Maar niet hier. Eventueel op mijn portfolio en voel je anders vrij om contact op te nemen. Sparren hierover kan nooit geen kwaad.  

Contact Niels Feijen Website