Wanneer het eb is

Natasja Liebregts

Hoe laat ik studenten in groei inzien en beseffen dat de behoefte aan mentale gezondheid, alhoewel niet altijd duidelijk, er altijd is?

Hoe maak ik invoelbaar dat wij onszelf vaak blind opstellen tegenover onze mentale gezondheid? Als het niet goed gaat hebben we er vaak geen tijd en vooral geen zin in om hierbij stil te staan. 

Aanleiding van dit project is een persoonlijk verhaal. Niet zo lang geleden heb ik een manische episode gehad. Op moment was het euforisch, energiek en dacht ik heel de wereld aan te kunnen maar daarvoor ervaarde ik juist het tegenovergestelde. Pas na deze episode kwam ik tot het besef dat ik erg lang mijn mentale toestand heb gebagatelliseerd of heb genegeerd. Ik ben zelfs van mening dat door dit negeren ik blind ben geworden voor hoe ik me voelde en wat er echt afspeelde. Dat is toch normaal? Niet uit je bed willen en nergens zin in hebben?  Achteraf zie ik de signalen waar ik toen blind voor was.


Met dit project wilde ik dit besef delen. Ik zie namelijk meerdere jongeren om mij heen die ook worstelen met hun mentale gezondheid. Alhoewel ik mijn besef wil delen, had ik niet de intentie mijn eigen verhaal zo in detail te vertellen. Maar binnen mijn proces kwam ik erachter dat openheid, openheid bij anderen aanwakkerde. Die openheid zorgde voor kwetsbaarheid, sympathie voor elkaar en voor zelfreflectie bij de ander. 


Mijn project is eigenlijk niet bedoeld om iets op te lossen. Er is geen quick fix of heilig antwoord. Met 'Wanneer het eb is' wil ik de ander stimuleren om de eerste stappen te zetten in zelfreflectie binnen het thema van mentale gezondheid. 


___

Hoe herken je dat een ontwerp door jou gemaakt is?

Eerlijk gezegd ben ik iemand die nieuwsgierig is naar verschillende soorten ontwerp. Ik ben flexibel en hou van ontdekken, ook binnen dit werkveld. Daarom durf ik bijna geen antwoord op deze vraag te geven. Wat ik wel merk aan mijzelf is dat ik van ongemakkelijke onderwerpen houd. Of er nou taboe op ligt of omdat het een beetje gek is. Ik vind het gewoon leuk om een beetje de grens op te zoeken.


Welk project, tijdens je opleiding, heb je het meest van geleerd? 

Het is misschien geen project, maar ik heb het meest geleerd van gewoon doen en uit mijn comfort zone stappen. Aan het begin van deze studie was ik wat meer naar mezelf getrokken maar nu vind ik het leuk om met iedereen op de gang even te kletsen. Dat leer je hier echt en het is ook echt nuttig! Zo leer je veel van andere klasgenoten of docenten.


Waarom heb je gekozen voor de opleiding CMD en is dat tijdens de opleiding veranderd?

Het klinkt misschien heel stom, maar CMD was niet mijn eerste keuze. Wel wist ik dat ik iets creatiefs wilde doen, daar word ik gewoon gelukkiger van. Alhoewel het niet mijn eerste keuze was, ben ik wel heel blij dat het uiteindelijk zo is gelopen en had ik het ook niet anders gewild.


Waar verwacht/hoop je over 5 jaar te werken?  

Ik werk nu al bij een heel leuk bedrijf. Extrafazant! Daar blijf ik denk ik nog wel even. Daar werk ik aan animaties en leer ik nog heel veel van mijn gezellige collega's. 

Contact Natasja Liebregts Website LinkedIn Mail