[WHAT] WOULD YOU CHANGE?

Julia Gruijters

Samenvatting van mijn afstudeerproject

Gendergebaseerde discriminatie is een thema wat de afgelopen jaren een steeds grotere plek heeft verkregen binnen het sociaal-maatschappelijke debat. 

Om vooringenomenheid te ontmoedigen en de discussie over genderongelijkheden verder op te voeren, is het belangrijk om op een luchtige, vernieuwende en representatieve manier de hedendaagse denkbeelden over vrouwen en vrouwelijkheid visueel inzichtelijk te maken.


‘[WHAT] WOULD YOU CHANGE?’ is een social participatory art installatie dat een bijdrage levert aan het debat over seksisme en discriminatie van vrouwen door de regie over te laten aan voorbijgangers. 

Door optimaal gebruik te maken van participatie, creatieve vrijheid en een analoge ervaring wordt er op een verfrissende wijze bewustwording in gang gezet over de onderdrukking van de vrouw. Verhalen komen los en zetten deelnemers aan om met elkaar in dialoog te gaan, waarbij de installatie een fysiek touchpoint vormt.

Uiteindelijk zal de dynamische installatie symbool staan voor de diverse denkbeelden binnen onze maatschappij, gecombineerd met resultaten uit voorgaand onderzoek naar vrouwenonderdrukking.


Hoe herken je dat een ontwerp door jou gemaakt is?    

Als liefhebber van occultisme en geschiedenis én als lid van de gothic community is het vast voor te stellen dat mijn ontwerpen nooit uit gigantisch veel kleuren bestaan. Sterker nog; mijn grafisch werk bestaat vaak uit zwart-wit in combinatie met één accentkleur. 

Als ontwerper benader ik op filosofische wijze vraagstukken en verdiep ik mij (soms ietsje te veel) in de materie. Vooral vraagstukken die verband houden met historische onderwerpen grijp ik graag met beide handen aan. Het visueel vertalen van kennis tot één lopend verhaal is waar mijn passie ligt. Daarnaast ben ik dol op schrijven!


Welk project, tijdens je opleiding, heb je het meest van geleerd?

Ik denk dat ik het meest geleerd heb van de collectieve opdracht tijdens blok 11 (samen met Luna van Loon, Evy Philippo, Rens van den Tillaer en Yasmin El Chimi). In opdracht voor de WHO en de VN mochten wij als collectief visuele inhoud ontwikkelen voor één van de VN-kernboodschappen. Deze opdracht was zeer sociaal van aard, waardoor ik mijn liefde voor social design heb ontwikkeld. Ik vond het enorm leerzaam om concepten te genereren op basis van een maatschappelijk vraagstuk, vandaar ook de insteek van mijn afstudeerproject ;)! 


Waarom heb je gekozen voor de opleiding CMD en is dat tijdens de opleiding veranderd?   

Ik heb altijd al geweten dat ‘iets creatiefs’ bij mij zou passen. Het kiezen van een studie was voor mij echter enorm lastig. Wilde ik naar de kunstacademie? Of toch liever iets met animatie? Of wat dacht je van ICT (aangezien ik goed ben met computers)? Een vriendin van mij besloot om de opleiding Communicatie en Multimedia Design te volgen. Ik raakte nieuwsgierig, want wat die opleiding precies inhield had ik werkelijk geen idee van. Ik bezocht de open dag en was direct verkocht. Ik besloot om mijzelf in te schrijven voor de opleiding Communicatie en Multimedia Design omdat het een zéér brede studie zou zijn waarin ik gegarandeerd al mijn creativiteit kwijt zou kunnen. Ein-de-lijk had ik mijn studiekeuze gemaakt. 

Het eerste jaar was ik nog niet zo onder de indruk van de opleiding. Ik besloot om mijn propedeuse te behalen en door te gaan naar de universiteit om daar mijn andere passie, Geschiedenis, te studeren. Na een jaar besloot ik om terug te keren naar CMD om verschillende redenen. Het was lastig om de draad weer op te pakken na een jaar niet creatief bezig te zijn geweest. Gelukkig kwam de creativiteit weer snel op gang en genoot ik meer dan ooit van de opleiding. Vooral de vakken waarbij iets fysieks opgeleverd moest worden vond ik erg leuk en leerzaam. 

Ik ben blij dat ik deze brede opleiding heb mogen volgen en ik raad het iedere creatieve duizendpoot aan! Het is immers een opleiding waar je als creatieveling echt wel je ei in kwijt kunt! 


Waar verwacht/hoop je over 5 jaar te werken?     

Ik vind dit een moeilijke vraag om te beantwoorden, vooral omdat het kiezen van een studie al zo lastig voor me is geweest! Ik hoop eerlijk gezegd vooral dat ik nog lekker creatief bezig mag zijn, in welke vorm dan ook. Ik droom er stiekem wel van om voor mijzelf te beginnen. Een lekker eigenzinnig en excentriek ontwerpbureau dat zich bezig houdt met allerlei creatieve uitingen (van websites en branding tot verpakking- en tentoonstellingsontwerp). Ik hoop daarbij klanten te krijgen die zich bevinden in de culturele sector, bijvoorbeeld historische musea of concertzalen en filmtheaters.

Contact Julia Gruijters Website LinkedIn Mail