ZO KAN HET OOK

Frances van den Luitgaarden

ZO KAN HET OOK is een scheurkalender voor studenten, om hen iedere dag op een laagdrempelige manier meer te leren over de levens van mensen met een beperking. In de kalender zijn ervaringsverhalen, quotes, foto's, weetjes en verwijzingen naar leerzame platforms te vinden. Voor veel mensen met een beperking is de maatschappij nog niet toegankelijk genoeg. Er zijn veel obstakels waar zij dagelijks tegenaan kunnen lopen. Om anderen mensen bewuster te maken en al deze obstakels meer in kaart te brengen, heb ik deze kalender bedacht. Je proberen in te leven in iemand anders, kan zoveel moois met zich meebrengen en het hoeft geen eens veel moeite te kosten. Check de kalender op Instagram @zokan.hetook, in de bio vind je een link naar de online publicatie.

Hoe herken je dat een ontwerp door jou gemaakt is? 

KLEUR! Alles wat ik maak moet kleurrijk zijn. Voor mij draait ontwerpen om positiviteit en een glimlach op iemands gezicht toveren. Dit probeer ik te bereiken door mijn vrolijke kleurgebruik, soms humoristische aanpak en vooral door niet bang te zijn om met een gek idee te komen! Zo heb ik deze scheurkalender gemaakt voor op de wc, maar ook aan een project meegewerkt waar we data uit gefermenteerd eten probeerden te halen. Wat betreft ontwerpen, kan ik alle kanten op gaan. 


Welk project, tijdens je opleiding, heb je het meest van geleerd? 

Dan moet ik toch wel dit project benoemen. Voor mijn afstudeerproject 'ZO KAN HET OOK' heb ik veel mensen leren kennen. Ik ben op zoek gegaan naar mensen die over hun beperking wilden vertellen. Zo ben ik naar allerlei plekken in Nederland gereisd om bij hun thuis een bakje koffie te komen doen. De inzichten die ik van al deze interviews heb gekregen, waren zo ontzettend waardevol en daarom ben ik echt op persoonlijke vlak gegroeid door dit project. Ook ben ik er achter gekomen dat onderzoek doen in het veld me heel erg bevalt. Bij mensen langs gaan en een dag meelopen met een organisatie zorgt ervoor dat je veel meer leert, dan wanneer je iets op het internet leest. 


Waarom heb je gekozen voor de opleiding CMD en is dat tijdens de opleiding veranderd?

Ik koos voor CMD omdat ik brede interesses had. Ik wist dat ik iets creatiefs wilde gaan doen, maar ook iets waar ik na het studeren carrière mogelijkheden in zag. Tijdens CMD heb ik deze interesses wel weten te specificeren. Ik ben graag bezig met maatschappelijke projecten gebonden aan studenten of het klimaat. Daarnaast ben ik veel bezig met grafisch ontwerpen en ga ik graag op zoek naar nieuwe verbanden leggen. 


Waar verwacht/hoop je over 5 jaar te werken? 

Hopelijk ben ik over 5 jaar bezig als ontwerper & onderzoeker. Na het afronden van mijn master hoop ik dat ik interessante onderzoeken kan gaan uitvoeren en met maatschappelijke projecten echt iets kan gaan betekenen voor de samenleving. Binnen welk bedrijf dat precies is? Wie zal het zeggen. Als het maar bij een bedrijf is dat meegaat met de tijd, zich inzet voor maatschappelijke problemen, duurzaamheid en diversiteit. Wie weet ben ik zelf wel iets gestart.  

Contact Frances van den Luitgaarden Website LinkedIn Instagram Mail